Лекари: Пластмасовите чаши и опаковки причиняват безплодие

0
Лекари: Пластмасовите чаши и опаковки причиняват безплодие
Снимка: snews.bg

Пластмасите, в които са опаковани редица продукти, са изключително вредни за хората. Те влияят пагубно върху плодовитостта. За това бяха категорични двама акушер-гинеколози в ефира на Тв7.

Лабораторен експеримент показал, че клетки, култивирани в малки пластмасови лабораторни шишенца, започват да се развиват изключително бързо. Това се дължи на пластификаторите, които се поставят в платмасата. По принцип те не би трябвало да са опасни за хората, но когато са комбинирани по няколко, действат сериозно върху организма ни, обясни проф. Милко Сираков.

Тези вещества се съдържат в пластмасовата чашка, бутилка, във фолиата за опаковане.Още повече вредни вещества се освобождават, когато сложим кутия в микровълнова печка. Т.нар. ксеноестрогени проникват в храната от опаковката, особено ако тя е мазна или солена. Когато я съхраняваме в хладилник, също се отлагат такива вещества, но в по-малки количества.

Тези вещества влияят на плодовитостта на мъжа, намаляват броя и качеството на сперматозоидите. При нормално състояние се наблюдава 50-60% подвижност на сперматозоидите, но се установява, че този процент може да намалее до 6% без видима причина.

Естрогените са женските полови хормони, а ксеноестрогените имат действие, подобно на тези хормони.

Пластмасата намалява и плодовитостта на жената - тя пречи на яйцеклетката да бъде оплодена, коментира и д-р Георги Стаменов.

Консумирането на храни в пластмасови опаковки повишава с повече от 2/3 веществата, които оказват влияние върху половите хормони. "Бисфенолите са вещества, които се отделят от пластмасите при топлинна Те влияят върху хромозомите на човек и скъсяват живота на човека. Счита се, че те влошават качеството на яйцеклетката", коментира д-р Стаменов. Опасни са дори пластмасовите чашки от кафе-машините.

Д-р Сираков пък обясни, че по този начин влияят дори кутийките, в които се съхраняват кола или бира - защото по вътрешния слой от иначе металните опаковки също има пластмаси.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари