Лекари отстраниха болен бъбрек на бебе с уникална операция

0

Уникална за България лапароскопска операция на 11-месечно бебе извърши във варненската университетска болница „Света Марина“ доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология.

Интервенцията е за отстраняване на бъбрек с вроден тумор и за първи път у нас се прави на толкова малък пациент.

Семейството на малкия Славе е от Македония и преди да се довери на работещия във Варна свой сънародник, се е консултирало с лекари от Германия, Сърбия, Турция и Франция. Предложенията от всички са били за класическа отворена операция.

Малкият пациент е приет на 24 юли в Отделението по детска онкология на „Света Марина“ за предоперативна подготовка. „До момента съм правил множество лапароскопии, но само на възрастни пациенти", каза доц. Анакиевски. И допълни: „Основното предизвикателство пред нас беше да приложим най-подходящата анестезия за детето.“

Операцията продължила 60 минути. Била извършена през три 5-милиметрови отвора на кожата и един 3-сантиметров разрез в областта на слабините, откъдето е изваден увреденият ляв бъбрек. Следоперативният период протекъл гладко в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болницата. Хистопатологията потвърждава диагнозата - конвенционален мезобластен нефром. След отстраняването му малкият Славе може да расте здрав и да има нормална бъбречна функция.

Тук не е важен отделният човек, важен е екипът. Това е екипна работа. А нашият екип в университетската болница е пълен. Разполагаме с абсолютно всички условия и специалисти да посрещнем здравните нужди на малките пациенти, като се започне от предклиничната подготовка, през оперативното лечение и се стигне до следоперативната реанимация“, обяснява доц. Анакиевски. По думите му е напълно възможно и уместно да се правят и други урологични интервенции по този максимално щадящ за малките деца начин, като вродено стеснение на легенчето, вродено стеснение между легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари