Лекари откриха жив паразитен червей в мозъка на жена

0
Неврохирург извадил от пациентката си 8-сантиметров паразитен кръгъл червей
Неврохирург извадил от пациентката си 8-сантиметров паразитен кръгъл червей

Неврохирург извадил от пациентката си 8-сантиметров паразитен кръгъл червей

За лекаря по инфекциозни болести от болницата в Канбера д-р Санджая Сенанаяке денят в отделението е съвсем обикновен, докато колега неврохирург не му се обажда и казва: "О, Боже мой, няма да повярваш какво току-що открих в мозъка на тази дама - и то живо и извиващо се."

Неврохирургът д-р Хари Прия Банди извадила от пациентката си 8-сантиметров паразитен кръгъл червей, което я накарало да се обади на Сенанаяке и други колеги от болницата за съвет какво да прави по-нататък.

Пациентката, 64-годишна жена от югоизточната част на Нов Южен Уелс, постъпва за първи път в местната болница в края на януари 2021 г., след като три седмици страда от болки в корема и диария, последвани от постоянна суха кашлица, треска и нощно изпотяване, съобщава „Гардиън“.

До 2022 г. симптомите ѝ включват също лоша памет и депресия, което налага насочване към болница в Канбера. Ядрено-магнитният резонанс на мозъка ѝ разкрива аномалии, които налагат операция.

"Неврохирургът със сигурност не е очаквал, че ще намери червей", твърди Сенанаяке. "Неврохирурзите редовно се занимават с инфекции в мозъка, но това беше находка, която се случва веднъж в кариерата. Никой не е очаквал да намери това."

Изненадващото откритие накарало екипа в болницата бързо да се събере, за да открие какъв вид е кръглият червей и да вземе решение за по-нататъшното лечение, от което може да се нуждае пациентът.

"Просто се заровихме в учебниците, търсейки всички различни видове кръгли червеи, които могат да причинят неврологична инвазия и заболяване", каза докторът по инфекциозни болести. Разследването им се оказало безрезултатно и те потърсили помощ от външни експерти.

"Канбера е малко място, така че изпратихме червея, който беше все още жив, направо в лабораторията на учен от Организацията за научни и технически изследвания на Британската общност (CSIRO), който има голям опит с паразитите. Той просто го погледна и каза: "О, Боже мой, това е Ophidascaris robertsi".

Това е кръгъл червей, който обикновено се среща при питоните. Пациентката от болницата в Канбера е първият в света случай на откриване на такъв паразит при хора.

Жената живее в близост до езеро, обитавано от килимни питони. Въпреки че не е имала пряк контакт със змиите, тя често е събирала местни треви от околностите на езерото, за да ги използва докато готви.

Лекарите и учените, занимаващи се със случая, предполагат, че питонът може да е изхвърлил паразита чрез изпражненията си в тревата. Те смятат, че пациентката вероятно се е заразила с паразита при докосване на тревата и пренасяне на яйцата върху храната или кухненските прибори, или след консумация на зеленината.

Сенанаяке, който е и експерт по инфекциозни болести в Австралийския национален университет, заяви, че пациентката трябва да бъде лекувана от други ларви, които може да са навлезли в други части на тялото ѝ, например в черния дроб. Но предвид факта, че никой пациент досега не е бил лекуван от паразита, са били взети мерки. Някои лекарства например биха могли да предизвикат възпаление, тъй като ларвите умират. Възпалението може да бъде вредно за органи като мозъка, така че е трябвало да се прилагат и лекарства, които да противодействат на опасните странични ефекти.

"Тази бедна жена беше толкова смела и прекрасна", каза лекарят "Не искаш да си първият пациент в света с кръгъл червей, открит при питоните, и ние наистина сваляме шапка пред нея. Тя беше прекрасна."

Пациентката се възстановява добре и все още е под редовно наблюдение, а изследователите проучват дали съществуващо преди това заболяване, което е довело до понижаване на имунитета ѝ, може да е станало причина за появата на ларвите.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ три четвърти от новите или възникващите инфекциозни заболявания при хората идват от животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари