Лекари от 5 отделения се пребориха за два живота

4
Бебе се ражда след като майка му получава инсулт
Бебе се ражда след като майка му получава инсулт Видео: bTV

Повече от 3 години Николай и Ивона се молят на Бог да им изпрати щастие.

Молитвите им са чути, но още в самото начало щастието им е помрачено от тежко изпитание, предава bTV.

Преди една година, по Коледа пред дома им в София вият сирените на спешна помощ. Бременната в 9-ти месец Ивона получава инсулт и е откарана по спешност в УМБАЛ "Св. Анна" в столицата.

Тялото й е частично парализирано. Не може да вижда. Почти няма спомени.

Имах рязка болка в главата от лявата страна. Наистина рязка, след това започва да ми изтръпва лявата ръка, левият крак, загуба на зрението, започна да изтръпва и езика. Абсолютно цялата лява половина все едно я нямаше. Помолих го да не излиза. Той попита дали искам да ме закара в болница и първата ми реакция беше: „Карай ме, защото нещо не е наред!". Опита се да ме вдигне, обаче от това, че не си усещах крака не можех да стъпя на крака. Само си спомням, че ме премести на дивана. Викна "Бърза помощ", разказва майката.

Ивона е приета в спешно отделение, но от там следват няколко премествания в още три отделения.

Беше хоспитализирана с исхемичен мозъчен инсулт и приета в реанимация на нашата болница. Нас ни извикаха веднага след приемането й за консултация. Тогава за първи път се видяхме с Ивона.", спомня си Д-р Красимира Жекова, началник АГ отделение, болница "Св. Анна", София.

При инсулт времето е живот. Всяка секунда е невъзратима. Инсултът означава мозъчна смърт. Невъзвратимо.", подчертава и доц. Росен Калпачки, началник Клиника по нервни болести, болница "Св. Анна", София.

„...имаше реална опасност от усложнение смъртоносно. В голяма част от случаите – белодробен тромбоемболизъм, който трябваше да се предотврати.", допълва д-р Жекова

Какво представлява това усложнение? „Това са тромби, които са се образували във вените на малкия таз. След като се роди бебето, вече матката силно намалява обема си и те падат. Има голяма вероятност да предизвикат шок или сърдечна недостатъчност, защото запушват част от белодробната циркулация.", пояснява Васил Велчев, Клиника по кардиология.

„Първоначалните прогнози не бяха никак добри. В един момент бяхме изправени пред избор: майката или детето, буквално. Казах им, че си искам съпругата на първо време и на второ време вярвам, че ще ми донесат и детето живо и здраво.", разказва Николай Радев, съпруг на Ивона.

Тя прекарва 7 дни в реанимация. Това са най-страшните дни за цялото семейство. „Един ден може би минаваше над 30-40 часа. Не беше 24-часов.", спомня си Николай 

„В болницата докато бяхме, реално на Нова година, когато му позволиха да дойде при мен, той ми каза: „Спокойно, всичко ще е наред. Трябва да знаеш, че ти от тук ще си тръгнеш с бебе на ръце. Няма да те пусна да си тръгнеш по-рано.", споделя Ивона

Пред семейството избор няма. Те трябва да се доверят на лекарите: „Няма какво да направиш. Ти си безсилен, разчиташ на други хора. Не ги познаваш, не ги знаеш, но разчиташ на тях."

За състоянието на Ивона се грижат най-добрите лекари от 5 отделения. За тях има само един възможен изход и той е спасени два живота. 

Нашата цел от първия момент на виждането с Ивона, беше да изпишем майката и бебето клинично здрави." - казва д-р Жекова.

На 9 януари преди една година се ражда Калина. Името й символизира щастие. Ражда се здрава. Жива и здрава е и майка й.

„Още веднага след раждането й казах: "Честито! Имаш жива и здрава дъщеря!", казва д-р Жекова

Никога няма да забравя, имам една гривничка с кръстче и един от докторите на следващия или по-следващия ден, когато дойде да ме види и само ми каза.... Погледна ми гривната и ми каза: "Ако до момента не си повярвала, сега е моментът да повярваш.", споделя Ивона

Калина вече почти ходи. Първата й думичка е Тата". Има и любима песен, на която танцува. Спомените на Ивона и Николай за миналогодишните коледни празници са свързани със страх, страдание, но и вяра. Тази година за празничните дни са у дома. Тримата. След няколко дни Калина ще празнува първия си рожден ден.

Чудо, чудо. Нещо, което е чакано, желано, мечтано. Определено е чудо.", казва майката. „Чудесата стават с много ръце!", допълва д-р Калпачев.

А първият рожден на Калина ще бъде отпразнуван с много калинки.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари