Лекари: Не се отказвайте напълно от солта!

0
При недостатъчен прием на натрий общото благосъстояние ще пострада в резултат на повишена слабост, умора, мускулни крампи
При недостатъчен прием на натрий общото благосъстояние ще пострада в резултат на повишена слабост, умора, мускулни крампи

Защо солта не трябва да се премахва напълно от диетата?

Отказът от солта води до куп негативни последици за здравето ни. На първо място това ще доведе до конвулсии, повишена слабост и общо влошаване на благосъстоянието, предупреждават диетологът д-р Мария Герасимова и дерматологът д-р Светлана Барагунова. В интервю за Lenta.ru те разкриха и други негативни последици от пълното премахване на солта от диетата, предава Actualno.com.

Трапезната сол е необходима за нормалното функциониране на човешкия организъм, според д-р Герасимова.

Хлорът, съдържащ се в нея, е необходим за производството на солна киселина - основният компонент на стомашния сок, а натрият участва в предаването на нервните импулси и свиването на мускулните влакна“, обясни тя.

Според нея здравите хора трябва да консумират не повече от пет грама сол на ден (2000 милиграма натрий). Пациентите с артериална хипертония трябва да намалят това количество до 2,5 грама на ден (1000 милиграма натрий).

"В някои случаи лекар може да предпише и напълно безсолна диета", допълва диетологът.

Не се препоръчва да се дава осолена храна на деца под една година.

Невъзможно е напълно да се изключи солта от диетата както за здрави хора, така и за тези, които страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система. При недостатъчен прием на натрий общото благосъстояние ще пострада в резултат на повишена слабост, умора, мускулни крампи.

Дерматологът д-р Барагунова споделя, че при излишък на сол в тялото се развиват отоци и високо кръвно налягане. Ако намалите количеството сол в диетата си, подпухналостта ще намалее, така че лицето ви ще изглежда по-младо: бузите, двойната брадичка и назолабиалните гънки ще бъдат по-малко изразени, торбичките под очите ще изчезнат.

Специалистът също призовава да не се премахва напълно солта, а само да се намали нейната консумация.

Натрият, който е компонент на готварската сол, влиза в състава на всички телесни течности – в кръвната плазма, извънклетъчната течност, лимфата. Той регулира водния и киселинно-алкалния баланс в организма, отговаря за предаването на нервните импулси и мускулните контракции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари