Лекари извадиха 200 камъка от жлъчката на жена

0

Китайски медици наскоро извадиха повече от 200 камъка от тялото на жена по време на операция.

Повечето камъни, намиращи се в жлъчката на жената, са били дребнички. Но е имало и някои, които са били с големината на слива, пишат Daily Mail, Opposing Views и Global Times, цитирани от Lekuva.net.

Хирурзите твърдят, че камъните, които извадили, са се появили ГЛАВНО заради един лош хранителен навик, а именно – прескачане на закуската. Причина за образуването на камъните в жлъчката не е само липсващата закуска, и то в продължение на десетилетия. Има много фактори, които обуславят появата на камъните в жлъчката. Но, специалистите, не само в Китай, посочват редкия и завишен прием на храна като една от ОСНОВНИТЕ причини. Следва запек, застоял живот, наднормени килограми, бременност… Най-общо казано – сами сме си виновни за камъните в жлъчката.

Операцията за премахване на камъните на жената продължила повече от шест часа. Пациентката, 45-годишната г-жа Чен, изкарва прехраната си, като събира колофон – кафява, лепкава субстанция, която изтича от боровите дървета. Лекарите от болницата Гуанджи в Китай казаха, че г-жа Чен често е заспивала, след като е имала най-много две хранения на ден, и то предимно в обедните и вечерните часове. Камъните в жлъчката на жената не са се образували за една нощ. В продължение на повече от 10 години жената се оплаквала от коремни болки, но не предприела нищо.

Когато г-жа Чен все пак не издържала и отишла на лекар, тя била посъветвана да се подложи на операция.

Следва отказ от нейна страна, защото се страхувала от подобни интервенции. Но след време коремната й болка станала непоносима, и тя отново била приета по спешност в болницата.

Д-р Куан, един от хирурзите, които извършил операцията, каза, че много от пациентите му, страдащи от камъни в жлъчката, прескачат закуската, а някои дори и обяда. Заетите хора събират всички хранения в едно, и това е факт.

Д-р Куан уточни, че когато човек се лишава умишлено от закуска, жлъчният му мехур спира да се свива или да се разширява. Това може да причини високи нива на холестерол и калций.

Дали прескачането на закуска наистина причинява камъни в жлъчката?

Спорно е. Различните медицински експерти имат различни теории по този въпрос. Вицепрезидентът на Британското дружество по гастроентерология д-р Джордж Уебстър заяви, че теорията за липсващата закуска и камъните в жлъчката е „чиста спекулация, без да има научни доказателства, които да я подкрепят“.

Д-р Уебстър също така казва, че камъните в жлъчния мехур и черния дроб са често срещан проблем в целия свят и причината за тяхното образуване е неясна. Той добави, че е по-често се откриват пациенти с чернодробни камъни в Китай и Източна Азия, отколкото на Запад. Това най-вероятно се дължи на повишените нива на инфекция в жлъчните пътища, които остават нелекувани.

Когато става дума за дълговременно игнориране на действащи здравословни проблеми, е много малко вероятно, прескачането на закуската директно да води до проблеми с жлъчния мехур.

Източник: Lekuva.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук