Лекари блъскат пациенти с антибиотици заради комисионна

1
Причината за дублирането на антибиотика е комисионна, която получават от фармацевтичните компании
Причината за дублирането на антибиотика е комисионна, която получават от фармацевтичните компании

Лекари си позволяват да изписват едновременно генеричен и оригинален медикамент с една и съща активна съставка. Причината за дублирането на антибиотика е комисионна, която получават от фармацевтичните компании. Порочната схема се практикува от години, но трудно се засича от болните, показа проверка на „Всеки ден".

В разгара на грипната епидемия 38-годишната Гергана Славчева от София отива при личния си лекар с типичните за заболяването симптоми. При прегледа и последвалите изследвания се установило, че тя е направила усложнение - пневмония. Изписали й два антибиотика - „Таваник" и „Левофлоксацин". Първият е оригинал с цена 37,22 лв., а вторият - генерик на стойност 10,59 лв. Вместо да си куми само евтиното лекарство, Гергана се бръкнала за близо 48 лв.

„Фармацевтите в аптеката биха открили тази схема, но след като поразпитах мои близки с медицинско образование, се оказа, че лекари се подсигуряват, като те пращат в определена аптека, където получаваш 5% отстъпка от цената", разказва младата жена.

Сама тя разбрала случайно, че се лекува с по половин доза от един и същ медикамент, пакетирано в две отделни опаковки с различни търговски марки. Седейки си болна вкъщи, решила да прочете листовките на антибиотиците. Така открила, че активната съставка и на два вида таблетки е една и съща, а джирито й - корумпирано.

Оказва се, че това е масова практика и при някои хронични заболявания. Диабетици от Силистра се оплакаха, че често им смеят инсулина. Тяхната версия е, че след посещение на търговски представител от съответната фирма, лекарят веднага им сменя лекарството. Те предполагат, че става дума за нерегламентирани плащания и за нелегална война между производителите на инсулин.

Именно заради тези съмнения от началото на тази година в сила влезе етичен код, който би трябвало да ни пази от тези порочни схеми. Идеята е рушветите да бъдат легализирани чрез договори. Или иначе казано, ако даден лекар иска да пътува на симпозиум в чужбина за сметка на фармацевтична компания, той вече трябва да подпише документ, че е съгласен тази сума да бъде публично оповестена. Така ще е ясно, кой от къде и за какво взима пари и дали това му влияе при избора на най-подходящата терапия за пациентите.

Първите резултати от новата мярка ще станат ясно в началото на 2016 г., когато всички фармацевтични компании ще публикуват на страниците си в интернат договорите с лекарите - дадените сумите и за какво са използвани те.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари