Лекар работи от вкъщи по време на дежурство

0
Той разчитал рентгенови снимки онлайн!
Той разчитал рентгенови снимки онлайн!

Лекар от областната болница във Велико Търново работи по време на дежурство от вкъщи и разчита рентгенови снимки онлайн през интернет.

А след това подписът му мистериозно се появява върху резултатите от образната диагностика, пише Иван ГЕОРГИЕВ в БорБа.бг

За това чудо съобщи възмутена майка на 11-годишно момче, на което се наложило да потърси спешна медицинска помощ.

В четвъртък вечерта малчуганът скача от покрива на гараж и пада на краката си, като единият от крайниците му се надува в областта на глезена и ходилото започва да го боли. Родителите му го откарват с кола в Спешна помощ, където по това време, около 18:30 ч., е пълно с хора. След като чакат час, майката Д.И. решава да си плати и да направи рентгенова снимка на крака на детето си, за да е спокойна, че няма счупване. Лаборантката на рентгена обаче и обяснява, че не знае какво да снима и че дори и да я направи, до 19:30 ч. няма да има лекар, който да разчете снимката. „Много ме изненада това, че младата жена, обслужваща рентгена, беше на работното си място не с бяла престилка и болнична униформа, а по един черен анцунг”, обяснява майката. След още два часа чакане, чак в 21:00 ч., Д.И. и синът й са приети в Спешна помощ, и то благодарение на техен познат болничен служител.

Имаше хора, сред тях и други родители с деца, които чакаха повече от три часа. Дежурните в Спешна помощ бяха изнервени и непрекъснато се караха и затръшваха вратите пред пациентите. Това за мен беше учудващо. Все пак никой не беше дошъл тук от хубаво, а всеки имаше някакъв здравословен проблем. Персоналът можеше да се държи малко по-любезно с тях”, смята Д.И.

След като накрая успяват да влязат в кабинета, една от дежурните лекарки или фелдшерки отдалеч само погледнала крака на детето и без да го пипне, започнала да му пише искане за образна диагностика. С вече издаденото искане майката и момчето отново отиват при рентгена. И тук лаборантката направо ги застрелва с обяснението, че лекарят, който трябва да разчете направената снимка на крака, не е в болницата, а си е вкъщи. „Каза ми, че докторът работи от вкъщи онлайн, снимките му се изпращат по интернет, той ги преглежда, написва диагнозата и я връща обратно по интернет.

Това направо ме шокира. Ами ако този доктор в 21:00 ч. вземе, че вече е ударил пет ракии и разчете погрешно снимката. И изобщо що за метод на работа, лекар да работи дистанционно от вкъщи, без изобщо да вижда пациента си и да е в пряк контакт с него”, чуди се Д.И. Още по-странното обаче е, че на листа с разчетения резултат от направената рентгенова снимка, която майката получава същата вечер, буквално минути след като снимката е направена, фигурират имената на двама лекари и има два подписа, написани, както се вижда, с един и същи химикал.

Това поражда два въпроса. Първият е чии са тези подписи? Ако са на лекарите, как докторът, който работи от вкъщи, и колегата му, който пък въобще не е на смяна, са ги положили същата вечер. Това няма как да стане, освен ако лекарите не са подписани от трети човек, а именно от лаборантката, която към този момент, вечерта, е единственият човек на рентгена. А ако това е така, това си е чиста проба документно престъпление, измама и фалшификация, която се преследва и е наказуема по закон.

Иван ГЕОРГИЕВ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари