Лекар посочи симптомите на висок холестерол

0
Има "лош" и "добър" холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма
Има "лош" и "добър" холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма Снимка: БГНЕС / Архив

Терапевтът Георги Сапего говори за опасностите от високите нива на холестерол в кръвта и свързаните с тях симптоми

Той обясни, че има "лош" и "добър" холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма, пише Zdrave.to

"Лошият холестерол провокира развитието на атеросклероза, която уврежда артериите в мозъка, сърцето, червата или краката. Всички тези части на тялото могат да бъдат много силно засегнати. А добрият холестерол, напротив, предотвратява развитието на атеросклероза", каза специалистът.

Има две причини, поради които повишаването на нивото на "лошия" холестерол е особено опасно. Болестите, които причинява, не могат да бъдат излекувани, а само забавени. За съжаление е много трудно да се разпознаят необичайни нива на холестерол без тестове.

"Високият холестерол обикновено се появява само когато артериите вече са сериозно засегнати от атеросклероза. Симптомите могат да включват силна болка в гърдите, болки в краката, задух, внезапна слабост, проблеми с говора или равновесието. Това са признаци на нарушен кръвен поток в артериите на мозъка, сърцето или краката. "- обясни Сапего.

Освен това при възрастни хора под кожата на клепачите могат да се появят характерни дефекти. Ако такива петна се появят при дете, те могат да показват наследствено нарушение на метаболизма на холестерола.

"Това е ксантелазма: под кожата на клепачите се появяват подобни на мазнини жълтеникави петна. Това не са микроскопични точки, а добре видими петна, подобни на капки за грим. В половината от случаите ксантелазмата показва високо ниво на холестерол в кръвта ", каза лекарят.

Но за определен пациент кардиологът може да използва специални таблици за изчисляване на рисковете, свързани с повишаване на холестерола, каза той. В същото време според препоръките на специалиста трябва да сте особено внимателни, ако сте изкарали коронавирусна инфекция.

„След COVID-19 много проблеми в организма ескалират непредсказуемо", посочва той

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари