Лекар получи приза “Герой на децата“

0
Д-р Стоян Пеев оперира деца с тежки диагнози
Д-р Стоян Пеев оперира деца с тежки диагнози Снимка: Фейсбук

Д-р Стоян Пеев оперира деца с тежки диагнози

Национална мрежа за децата организира за дванадесета поредна година наградите „Златна ябълка“. Отличията са признание за усилията, вложени от различни хора, организации и институции, за подобряване живота и благосъстоянието на децата в България. Призовете бяха връчени тържествено в навечерието на Деня на детето в Столичен куклен театър, информира БНР.

Наградите са в осем категории - Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и „Специална награда“.

Призът “Герой на децата“ получи д-р Стоян Пеев. Той не просто оперира деца с тежки диагнози, а е и активен гражданин, който като експерт помага на редица инициативи на родителски и пациентски организации. Д-р Стоян Пеев работи в отделение по детска урология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Зад тази номинация стоят малките пациенти на д-р Пеев и техните родители.

Доброволците, които помагат на децата и семействата от Украйна, взеха специалната награда на Национална мрежа за децата.

За първа година всички номинации бяха отворени за цялата общественост и всеки можеше да предложи участник на сайта на инициативата „Златна ябълка“.

Изборът на победител в категорияГерой на децата“ и „Детска организация“ беше с онлайн гласуване.

Победителите в останалите категории бяха определени от жури в състав:

Елица Баракова от фондация Because, Велизара Георгиева от коалиция Образование 2030, Юлияна Колева от Национално сдружение на общините в България, Елена Атанасова - УНИЦЕФ България,

Алексей Пампоров - социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти, Диляна Стоянова от Уникредит Булбанк – носител на сертификат Компания приятел на детето, Мартина Атанасова, представител на младите хора от „Мегафон“.

В събитието участваха младите музиканти от проект „Музиката вместо улицата“ от кв. Надежда в Сливен. Наградите бяха изработени от социалното предприятие ателие за свещи и керамика „Конкордия“.

Победителите:

Герой на децата

Д-р Стоян Пеев

Той не просто оперира деца с тежки диагнози – д-р Пеев е активен гражданин, който като експерт помага на редица инициативи на родителски и пациентски организации.

Детска организация

Фондация „За доброто“

Тя обединява хиляди доброволци и дарители от страната и чужбина. Във фокуса на работа им са защита правата на децата, достъп до здравеопазване и образование, повишаване на обществената информираност, насърчаване на гражданската активност.

Училище

СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали

Тук децата придобиват ценни знания и умения за живота, има ученически парламент, развиват се партньорски отношения с родителите и местната общност, акцент са реалната интеграция и превенцията на насилието.

Община

Казанлък

Тя има цялостна, системна и целенасочена политика в подкрепа на децата и семействата. Създадени са множество социални услуги за най-уязвимите. Ремонтират се детски заведения, площадки и болници, чува се гласът на децата.

Журналист

Кореспондентският екип на НПО портала

Това са шестима граждански активисти, които работят с отдаденост и сърце и с фокус гражданските организации, като спазват най-високи етични стандарти.

Благотворител

Екипът на Сдружение „1 процент промяна“

Те са група млади хора, които подпомагат със средства и доброволен труд различни каузи, свързани с деца. С набраните средства се обновява материалната база на детски градини, библиотеки и площадки, оборудват се социални услуги, подкрепя се лечение на деца.

Награда за цялостен принос

Весела Банова

Методически директор на сдружение „Дете и пространство“, клиничен психолог и психоаналитик, утвърден специалист в работата с деца, разпознаваемо име от професионалистите и институциите. Работи в системата за закрила на детето в България от самото ѝ създаване през 2001 г. до днес. Участва в изграждането на системата от социални услуги за деца и семейства. Автор е на книги за развитието на детето.

Специална награда

Доброволците, които подпомагат украинските деца и семейства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари