Маргарита Николова спечели приза "Лекар на годината"

1

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова беше отличена като "Лекар на годината" на Деветата национална конференция по превантивна медицина, която се провежда в Русе.

Статуетката на Крум Дамянов се връчва като символ на най-заслужилия лекар в областта на общественото здраве, съобщи националният консултант по епидемиология доц.Андрей Галев, предаде БГНЕС.

РЗИ-Русе направиха нещо изключително важно - през декември м.г. беше открита малария тропика в 80-годишен пациент, заразен при кръвопреливане. В рамките на 24 часа бе открит и източникът - африкански студент“, обясни още доц.Галев. От своя страна д-р Николова коментира, че това е награда за целия екип, работил по епидемиологичното проучване на тази малария тропика, и за перфектно свършената работа.

В конференцията участват 150 специалисти, като сред акцентите в работата й ще бъде темата за профилактиката. „В момента в България се акцентира върху лечението на пациентите, а не върху това как те да не се разболяват. В развитите страни дейността на министерствата на здравеопазването са съсредоточени върху профилактиката“, каза доц.Галев.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев здравеопазването трябва да се върне към своята същност. „В последните години Министерството на здравеопазването все повече е министерство на лечението на болести, а не на опазването на здравето. Ако продължаваме да работим така, парите никога няма да ни стигат. Въпросът е да предпазваме хората от заболявания“, каза д-р Кунчев.

Той коментира и факта, че специалистите в лабораториите все повече намаляват – както на регионално, така и на национално ниво. Заплатите са изключително ниски, като в някои от здравните инспекции по места близо половината от служителите получават минимална работна заплата. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари