Лекар от Русе: Грипът все още ни държи в хватка

0
Доктор Росица Гецова е избрана за "Семеен лекар на 2016 година"
Доктор Росица Гецова е избрана за "Семеен лекар на 2016 година" Снимка: 24zdrave.bg

"Грипът все още ни държи в хватка, но сякаш в момента преобладават простудните заболявания и парагрипните вируси."

Тези впечатления споделя д-р Росица Гецова, общопрактикуващ лекар от Русе с огромна практика от 6000 души. Заради всеотдайната си работа и внимателно, търпеливо отношение към пациентите тя е избрана за „Семеен лекар на 2016 г.“. „Приех отличието с големи притеснения, защото повечето колеги са достойни за него. Важното е да си обичаш работата, да се отдадеш на професията“, казва д-р Гецова.

"Заради кратката ваканция на децата има известно затишие, но след като се върнат в класните стаи, може пак да тръгне грипна вълна. Все пак тя едва ли ще бъде толкова мощна както първата, уточнява лекарката. По принцип грипната епидемия започва през декември, пикът е януари-февруари, а през март заболеваемостта затихва. Заразяването става много лесно – ако само един човек в автобуса или в голямо помещение киха и кашля, това е достатъчно да зарази околните."

Типични симптоми – втрисане и болки в очните ябълки

Грип или друг вирус? Типичните за грипа симптоми са остро начало, внезапно повишаване на температурата, често до 38-40 градуса. Болният усеща втрисане, силна отпадналост. Няма сили да върши нормално всекидневните си задължения. Има болки в очните ябълки, както и по цялото тяло – мускулите и ставите. Може да има гадене и повръщане, понякога и диария. Това е по-характерно за детската възраст, пояснява д-р Гецова. Неприятна при грипа е и кашлицата, тя е суха дразнеща. Болката зад гръдната кост е признак за трахеит (възпаление на лигавицата на трахеята).

Дали ще потече тежко или пък по-леко грипът, зависи най-вече от състоянието на имунната система. Хроничните болести – бронхит, хипертония, болести на сърцето, бъбреците или черния дроб, отслабват имунитета. Уязвими са възрастните над 65 г. и малките деца до 5 г., настанените в старчески социални домове, социалните работници в тези домове. Диабетиците също трябва да внимават – тежката вирусна инфекция при тях може да доведе до кетоацидоза (най-тежкото остро усложнение на диабета). Хората с болно сърце пък рискуват стенокардни пристъпи. Онкоболните, които са на химиотерапия, също боледуват по-дълго и тежко.

Как да познаем, че грипът дава усложнения?

Пневмонията е едно от честите усложнения. Тя е вирусна или бактериална. Важно е лекарят да прецени вида й, защото терапията е различна. Времето за появата на усложненията е различно. Ако след 5-10-ия ден не настъпва подобрение, а температура и кашлица продължават, подозрението е основно за вирусна пневмония. Бактериалната се развива малко по-късно – след 10-14 дни. Понякога има пневмонии и с по-ниска температура – малко над 37 градуса. Как ще се развие заболяването, зависи от имунната система на човека, дали ще се насложи и бактериална инфекция.

Понякога гласът пресипва или почти изчезва. В гърлото се усеща болка или сухота, в някои случаи има чувство за сърбеж или чуждо тяло. Подобни симптоми са признак за ларингит. При децата се появява псевдокруп, допълва д-р Гецова. Това е неспецифично възпаление на горните дихателни пътища, което засяга гласните връзки и трахеята на малките деца. Често срещани проблеми при грип са свързани с активиране на съществуващ синузит или появата на нов. Едни от най-неприятните, макар и редки, усложнения засягат сърцето – миокардити или перикардити. Такива пациенти може да стигнат и до трансплантация на сърце.

Грипът е много по-сериозно заболяване от другите вируси. Традиционно обаче повечето хора търсят първа помощ в аптеката. Това не е кой знае каква грешка, защото лечението на грипа така или иначе започва с препарати срещу симптомите, посочва д-р Гецова. Срещу болките в гърлото се смучат таблетки, има лекарства, които подпомагат откашлянето и овладяването на твърде високата температура. Тук няма кой знае какво да се обърка, смята лекарката.

Голямата грешка е, ако човек отлага лечението – например до 5-ия ден не настъпва подобрение и не се търси лекарска помощ. Това може да има много неприятни последици при хората от уязвимите групи. Не бива да се отлага лечение при малки деца, особено кърмачета, и при възрастните, ако настъпят промени в дишането, пояснява д-р Гецова. При тези хора тя не препоръчва самолечение, както и при другите рискови групи.

Хомеопатията като първа помощ при грип

Лечението с хомеопатия набира все повече привърженици, особено сред майките с малки деца. Много подходяща е и за пациенти с хронични заболявания, бременни, кърмещи жени, понеже няма натоварване с химия на организма, липсват странични ефекти, разказва лекарката. Голяма част от майките в моята практика вече знаят какво да правят и когато доведат детето на преглед при мен, обикновено още при първите симптоми на настинка или грип вече са започнали лечение с хомеопатичното лекарство Инфлуцид, казва д-р Гецова.

Когато малкото е със запушен нос, включват и Цинабсин. Хомеопатията се използва и като профилактика преди тръгване на детска градина и ясла. Децата там лесно си обменят всякакви бацили, рискът от разболяване е висок. За да се избегне тази ситуация, препоръчвам профилактика с Имунокинд, посочва лекарката. Препаратът се взема в продължение на поне един месец - 3 пъти по 1 табл. дневно. Помага на малките да са по-устойчиви на вирусите и когато се разболеят, да е по-леко.

В острата фаза на грипа Инфлуцид се дозира според възрастта – по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. дневно при възрастни, а при деца от 1 до 12 г. – по 1 табл. през час до максимум 8 табл на ден. „Моите впечатления от практиката са, че с него навременно се повлияват симптомите, по-бързо отминават оплакванията“, споделя д-р Гецова.

„Лечението с Инфлуцид и Цинабсин трябва да продължи поне 10 дни. Цинабсин намалява отока на носната лигавица и успокоява възпалението. Възстановява се проходимостта на носа. Използвам и новия спрей за нос при хронична хрема Инфлуназал. Работя отскоро с него, ефектът е добър. Имам доста пациенти, които го използват. Първите отзиви са добри, пациентите са доволни, че отпушва носа“, допълва тя.

С някои от често използваните лекарства при симптоми на грип и настинка трябва да се внимава поради възможни странични ефекти. Парацетамол и ибупрофен наистина помагат при висока температура и болки при грип. Те обаче влизат в състава на различни лекарства, които носят най-различни търговски имена. Ако човек не се усети, че става дума за една и съща съставка, има риск от предозиране, което се отразява зле на черния дроб. Все пак повечето хора знаят как да ги прилагат, споделя впечатленията си д-р Гецова.

При засягане на носа – хрема, или просто усещане за запушване, пък се прекалява с капките на основата на ксилометазолин. Има случаи, когато се развива зависимост. Това се все възрастни пациенти. Когато става дума за малки деца, майките са по-внимателни. Предпочитат различни физиологични разтвори. Много рядко прибягват към ксилометазолинови капки, към които се привиква, разказва още лекарката. Не само това, но с времето се развива хипертрофия на лигавицата, нарушава се секрецията.

Нахранете имунитета, за да не боледувате през пролетта

Дори да не сме боледували много досега, пролетта може да поднесе изненади. Дългата и студена зима изтощава имунитета, който се нуждае от слънце, много движение на чист въздух и качествена храна. Дефицитът на витамин D, който се образува в кожата под влияние на слънчевите лъчи, е една от причините за пролетната умора и липсата на енергия. Добавяйте в менюто повече пресни храни – плодове, зеленчуци според сезона. Праз, чесън и лук гонят вирусите. Доказано при простудни заболявания помага пилешка супа.

Пробиотици може да си набавим и от традиционното българско кисело зеле. Страната ни е богата и на билки, които присъстват в почти всеки дом като чай или екстракти. Избягвайте алкохол, кафе и газирани напитки, когато сте болни. Грешка е да се смята, че алкохолът действа против вирусите. Сгрява само на момента, но дългосрочно не помага. Грижата за здравето през цялата година е гаранция за по-лекото протичане на вирусните инфекции през зимата, обобщава д-р Гецова.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари