Лекар: Едно на пет деца забравя да пие вода

0
Деца, които не са пили вода, консумират почти два пъти повече калории, отколкото онези, които пият
Деца, които не са пили вода, консумират почти два пъти повече калории, отколкото онези, които пият

Средно децата трябва да приемат около осем чаши вода на ден

Хидратацията има огромно значение за здравето на децата и на учениците от началния курс, които често забравят за водата и се нуждаят от напомняне от възрастните. Тя играе изключително важна роля за подобряване на концентрацията по време на уроците, както и за намаляване нивата на стрес, за повече енергия и за по-силен имунитет“, казва доц. Мария Гайдарова – началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа към СБАЛДБ-ЕАД „Проф. Иван Митев“ пред zdrave.to

 Българската педиатрична асоциация препоръчва изворната вода като най-добра за учениците в малките класове. Тя има ниска минерализация и се добива от чисти и съхранени извори в природата, което я превръща в особено полезен източник на хидратация.  

При по-малките обезводняването е бърз процес поради значителната активност в ежедневието им, както и заради по-голямата им потребност от вода спрямо теглото им. Затова трябва да се стимулира редовният прием на вода при малките ученици. Независимо дали учат на чиновете си в училище, или на бюрото вкъщи, децата трябва да приемат необходимото количество вода, за да се чувстват свежи и енергични през целия ден.

Водата подсилва имунитета на децата, който все още е в процес на изграждане, което ги прави по-уязвими на бактерии и вируси. Водата помага също на клетките да се подсилят с кислород, както и да се поддържа нормалното pH в организма.

Средно децата трябва да приемат около осем чаши вода на ден, но едно от всеки пет деца не пие вода през деня. Проблем е също, че деца, които не са пили вода, консумират почти два пъти повече калории, отколкото онези, които пият. В тези случаи те получават повече от 10% от дневните си калории от подсладени напитки, а това не допринася към изграждането на здравословни навици. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари