Легенда за Свети Илия и двете му сестри

2
Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт
Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт

Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт

На 20 юли отбелязваме празника на свети Илия по стар стил. Кога точно е започнало празнуването не е ясно, пише Ladyzone.bg.

Една стара легенда разказва, че свети Илия имал две сестри - Мария и Магда. Веднъж той им казал, че в деня, в който се празнува името му, той ще погуби света, като изсипе над него гръмотевиците, които владее. Но тъй като не знаел кой точно е този ден, все питал сестрите си. Те пък, знаейки за неговата закана, все го лъжели - "Отмина вече".

Българската православна църква отбелязва празника на 2 август. Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт.

Според преданието от небето се спуснала колесница с впрегнати огнени коне и го отнесла на небето. Оттогава свети Илия управлява гръмотевиците и трескавиците на лятото и го наричат Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол.

Казват, че когато гърми, Свети Илия се разхожда по небето с колесницата си.

Гръмотевиците са знаци, че ще има плодородие. През зимата гръмотевици няма. Тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

Никаква работа

На Илинден не бива да се работи.

Морето

Смята се, че ако светецът се разсърди, ще залее земята с наводнения и градушка. Не бива и да се влиза в морето, защото на този ден то се преобръща и светецът взема своите жертви.

На трапезата

Според традиция на трапезата се слага варен петел и се меси обреден хляб.

Днес празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко и производни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари