Ледниците в Гренландия се топят по-бързо, отколкото предполагат климатичните модели

0
Съществуващите климатични модели значително подценяват скоростта на топене на ледената шапка на острова
Съществуващите климатични модели значително подценяват скоростта на топене на ледената шапка на острова Снимка: ЕКА

Климатолозите са изследвали настъплението и отстъплението на трите най-големи ледника в Гренландия през последните 130 години и са стигнали до извода, че съществуващите климатични модели значително подценяват скоростта на топене на ледената шапка на острова 

Констатациите на учените са публикувани в статия в списанието Nature Communications, цитирано от TACC и агенция Фокус.

"Най-негативният сценарий за по-нататъшното развитие на глобалното затопляне прогнозират, че през настоящия век ледниците Хелхайм, Кангерлусак и Якобсхавн ще загубят такова количество вода, че да повишат нивото на морското равнище с 9-15 мм. Разбрахме, че през миналия век, когато ръстът на температурата е бил много по-скромен, процесът на тяхното топене вече е повишил височината на Световния океан с 8 мм. Това предполага, че климатичните модели сериозно подценяват скоростта на топене на Гренландия, пишат изследователите.

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че съществува глобално затопляне и че то ще промени коренно лицето на планетата, ако повишаването на температурата не може да се задържи на около 1,5 градуса по Целзий. Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата на планетата, но и от хиляди измервания, получени с помощта на различни климатични спътници, наземни метеорологични станции и океански буйове.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните области на Земята и планинските ледници. Температурата на тяхна територия вече е станала с 4-9 градуса по Целзий по-висока, отколкото през предишните векове, което вече необратимо ще доведе до забележимо намаляване на площта им и освобождаване на големи територии на Антарктика и Арктика от лед.

По-специално, климатичните спътници от много години отчитат рязко ускорение при топенето на ледниците в Гренландия. Средно темпът на свиването им се е увеличил с около четири пъти от началото на века. През август миналата година това доведе до факта, че огромна ледената маса от острова с тегло 12,5 милиарда тона се отчупи и падна в морето, а общата маса на ледената шапка на Гренландия е намаляла с рекордните 532 милиарда тона за цялата 2019 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари