Лавина погуби британка и сина ѝ във Френските Алпи

0
Трети скиор, инструктор, също е бил затрупан, но е носил лавинен детектор и бързо е бил открит
Трети скиор, инструктор, също е бил затрупан, но е носил лавинен детектор и бързо е бил открит

Трети скиор, инструктор, също е бил затрупан, но е носил лавинен детектор и бързо е бил открит

Британка и нейният син са загинали във Френските Алпи след лавина в планинската планинска верига Монблан, съобщи "Гардиън".

Двамата са били част от група, която е карала ски далеч извън обозначените писти заедно с инструктор, когато лавината, широка 400 метра, е паднала на 2300 метра надморска височина близо до ски курорта Сен Жерве льо Бенс в департамента Горна Савоя.

Планинските спасители съобщиха, че лавината изглежда е била предизвикана от група скиори, намиращи се по-високо по склоновете.

Трети скиор, инструктор, също е бил затрупан, но е носил лавинен детектор и бързо е бил открит. Той е получил леки наранявания. Петима други души са се спасили, включително съпругът и бащата на загиналите.

От планинската полиция съобщиха, че е започнало разследване за установяване на обстоятелствата на смъртта. Имената на жертвите не са обявени.

След трагедията Жан-Люк Бох, председател на Асоциацията на кметовете на планински станции, заяви, че няма такова нещо като безрисково каране на ски извън пистите.

"Съществува риск и той е налице, дори ако сте придружени от професионалисти, от водачи, от ски инструктори... винаги има риск, който тежи над вас. Никога не забравяйте, че в планината сигурността е най-важното нещо и трябва да сте изключително внимателни. Планините, както и морето, винаги са по-силни от нас", добави той, предаде БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари