Лавандулов мед от Русенски Лом с трето място в пчеларски събор

0

Пчеларят Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене спечели първо място в конкурса за „Най-вкусен мед” през първия ден на ХІV Национален пчеларски събор в ЕМО „Етър”.

Събитието, което се проведe на 9 и 10 юли събра над 30 производители на мед, продукти от мед и инвентар, свързан с пчеларството. Димитър Костадинов е сертифициран като производител на биологични продукти от 9 години, пише Арена Медиа.

Осем от производителите на мед, които участват в Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”, се включиха в конкурса за „Най-вкусен мед”. Класирането бе определено от посетителите, които имаха възможността да опитат от продукцията.

Втора, след Димитър Костадинов, се нареди Стоянка Петкова от разположеното близо до Соколския манастир габровско село Зелено дърво. Медът от нейните кошери е изваден преди седмица и по мнението на посетители има много лек и приятен вкус.

Трета позиция бе присъдена на лавандуловия мед, създаден в стопанството на д-р Юлиян Кехайов. Пчелинът на ветеринарния лекар се намира в Природен парк „Русенски лом”. От 10 години за Юлиян Кехайов пчеларството се е превърнало в бизнес. „Пчелите приличат на хората в големите градове, но са много по-дисциплинирани. Всяка си знае мястото и работата”, споделя съпругата му, която е негов първи помощник.

Конкурсът за „Най-добре аранжиран щанд” спечели Любомир Богданов от Плевен, който представя свещи, изработени от пчелен восък. Животни, растения и фигури на известни диктатори привличат посетителите към мястото, където се е разположил той.

Иван Жабов от Сливен зае второто място, а трети е Стилиян Стоянов от София със своята козметика и лечебни балсами.  На Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър” Георги Вавов показва преса за лични пчеларски нужди.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари