Лъсна нов Апартаментгейт?

0
Кметът на Стамболийски има 5 апартамента на морето за 1 милион лeва и автопарк за два милиона
Кметът на Стамболийски има 5 апартамента на морето за 1 милион лeва и автопарк за два милиона Снимка: архив

Кметът на Стамболийски има 5 апартамента на морето за 1 милион лeва и автопарк за два милиона

Кметът на град Стамболийски Георги Мараджиев с 5 апартамента на морето - оценявани на 1 милион лeва.

Нова огромна вила в Цигов чарк.

Автопарк за 2 млн. лв. с неплатени данъци, но 2 години поред вдига двойно данъците в общината си.

Кметът е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година.

Илия Иванов от Стамболийски – бизнесмен в областта на туризма разказва, че Мараджиев заема кметския пост през 2015 г. година и прехвърля собствеността и управлението на сина си, като оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3,3 млн. лв., предаде Втори Фронт.

Той във встъпителната си декларация показва 3,3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2,2 млн. лв. задължения грубо. Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а от къде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му“, твърди Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018 г. и два през 2019 г. Всичките са в „Слънчев бряг“ с площ малко над 50 квадрата на различни цени. По данни на имотния регистър – между 58 000 лв. и 131 000 лв. Други 4 сходни апартамента в същия комплекс на „Слънчев бряг“ пък са придобити от Мараджиеви преди кметския мандат.

В Община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите, придобити от кмета Мараджиев, са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал е някъде между 60 и 70 000 лв., това също е много странно“, смята бизнесменът Иванов.

От разследването на БТВ става ясно, че за 2016 г. Мараджиев и съпругата му са придобили 2,5 млн. лв. от мащабна сделка – продали близо 6 декара имоти на бившата фирма на кмета край Цалапица. Струват ли обаче 6 декара 2,5 млн. лв.? Случая коментира друг жител на Стамболийски – общинският съветник Атанас Мавродиев.

„За мен това се прави само с една единствена цел – фиктивна сделка – показване на доходи. Няма кой да ми каже, че сделката е реална. Няма как да платиш 2,5 млн. лв. за земя“, смята Мавродиев.

Общинският съветник е във вражда с кмета на Стамболийски, чиито служители изтъкват, че е подсъдим по дело за злоупотреби с еврофондове. Репутацията му обаче не пречи на фактите.

От нотариалния акт от покупко-продажбата на два урегулирани поземлени имота на фирмата на Мараджиеви през 2016 г. става ясно, че сделката се отнася до земите под халетата и производствените сгради. Продават ги кметът и съпругата му, а ги купува не някой друг, а синът им – като управител на същата фирма. Срещу 2,5 млн. лв.

Това се случва при многократно по-ниска данъчна оценка на имотите – малко над 68 000 лв.

Аз не знам дали и в центъра на София има такава цена... Синът купува от майка си и баща си – синът подарява едни пари на майка си и баща си, с които те излизат, ми ние вече сме милионери и декларират доходите пред сметната палата“, коментира Атанас Мавродиев.

Откъде са парите за 5-те апартамента на Мараджиеви и логична ли е в пазарно отношение милионната сделка между баща и син. Тези въпроси задаваме за пореден път към кмета Мараджиев, както през служители, така и лично. На церемонията по зарязване на лози за Трифон Зарезан.

От общината ни обясняват, че кметът не може да дава интервюта в народната носия за празника. Когато заявяваме готовност да изчакаме да се преоблече, отново отказват отговори пред камера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Зимата свършва чак когато заменят рекламите на лекарства за настинка, с тези за диария!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари