Ласка Минчева: Измолвам живота на дъщеря си ден за ден!

0
Вихра Смилова се бори с рак на белите дробове
Вихра Смилова се бори с рак на белите дробове

"Животът е онова, което ни се случва, докато правим планове за него!", гласи една мъдра мисъл.

Ласка Минчева е жива легенда на родната телевизия и първите родни шоу програми. Днес е пенсионер с най-ниската пенсия, незряща и с болна дъщеря, която се бори за живот.

Дъщерята Вихра Смилова е също телевизионер с голям опит и авторитет в БНТ, но инсулт я поваля на легло с поражения върху много органи и цялостна дясна пареза на тялото. На всичкото отгоре я диагностицират с рак на белите дробове, с разсейки в гръдния кош, тумори в мозъка и метастази на гръбначния стълб. Поразен е и черният дроб. Дейната, също като майка си, Вихра, е прикована на леглото... Лекарите препоръчват лечение със "Син скорпион" в Куба, но докато се стигне дотам, трябва да оцелее след инсулта. Ласка Минчева се нуждае от подкрепата на всички, които я помнят, за да спаси дъщеря си, пише Dir.bg.

"Благодаря на хората, че се обаждат да ме подкрепят и да ме питат за състоянието на Вихра, публикуват банковата сметка за дарения. Сега най-важното е Вихра да оцелее. Пораженията са големи. Всеки ден измолвам живота й с надеждата да премине денят!...Да стигнем до "Скорпиона"!... Измолвам живота й, ден за ден! Много ми е тежко - друго не мога да кажа!...

Ласка Минчева открай време бе известна с това, че бе пестелива на думите, но затова пък - много дейна в работата си. С нея са свързани кариерите на най-добрите ни поп изпълнители и големи културни събития и формати като "Мелодия на годината", "Златният Орфей", "Ален мак", новогодишните програми на БНТ от златното време на телевизията, а след 90-те - грандиозните концерти на "Планета" в НДК.

Ласка бе дясна ръка на големия Хачо Бояджиев - двамата бяха невероятен творчески тандем. Тя започва работа с него когато е само на 24. По онова време тя още следва тонрежисура в Букурещ, а Хачо Бояджиев току-що се е завърнал в родината от Канада. Харесва я как работи и се оказва щастливата й звезда. Учи я на максимализъм в професията. И макар че двамата са "два остри камъка", се оказва че заедно "мелят" добро "брашно". "Замесват" най-добрите ни забавни програми от времето на соца.

По време на записите на тв сериала "По хълмовете на времето" поставят в студиото на продукцията телефони-"петолъчки" - следят работата на Ласка, прослушват записите й.

Друг път, заради едно закъснение по време на запис на Тодор Живков за Новогодишна програма, едва отървава уволнението - изгонват я, че закъсняла. А сама отглежда детето си и работи почти денонощно. Животът й минава в телевизията, в постоянен стрес. Срещу всичко това я пенсионират с 219 лева пенсия!

Днес от помощ - материална и духовна, се нуждае дъщеря й Вихра Смилова. 51-годишната Вихра е от екипа на някогашното тв предаване "Ку-ку" Тя е човекът зад кадър и до Иван Гарелов - организатор на почти цялата публицистика на БНТ в онзи период. Слънчева, дейна и лъчезарна някога, днес тя е слаба и беззащитна пред връхлетялата я беда и се нуждае от нашата помощ и подкрепа.

Банковата сметка е на името на заслужилата телевизионерка Ласка Минчева:

ДСК - Ласка Минчева

IBAN: BG56STSA93000001583965

BIC: STSABGSF

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари