"Lafka" заменя стъклената будка на бул. "Липник"

0

След като по времето на соца, в името на 9-то септемврийските и първомайски манифестации, налагащи разширение на централния площад (след което в по-тесен кръг русенци го наричаха „Аврамова поляна“) беше съборена една от емблемите на Русе - Стъклената будка, сега идва ред и на намиращата се на бул. „Липник“ нейна реплика.

Това става факт, след като спирките на градския транспорт бяха дадени на концесия и договорът на старите наематели бе прекратен.

През 2000 година сем. Ставрови решават да направят копие на издигнатата в първата половина на миналия век „стъклена“ будка, която по-старите русенци обичат и помнят, защото е била едно от любимите места за срещи. Тя е достоверна реплика, дело на арх. Цвети Русинов. Прехвърлянето на собствеността обаче от частна общинска в публична общинска и включването на спирката в общата концесия на всички градски спирки, спечелена от свързваната със скандално известния депутат Делян Пеевски верига Lafka, става причина за споровете между общинска администрация и собствениците.

Справка, направена в Община Русе сочи, че основният договор за наем на Ставрови е сключен на 17.02.2004 г. за срок от 10 години. След изтичане на законовия срок на 17.02.2014 семейството няма право да държи терена и следва да го освободи. Срокът, който общината поставя е 7 март. На собствениците е предложен нов терен, където да преместят будката, но те отказват, защото за тях Стъклената будка в сегашния й вид не бива да се премахва, а да се съхрани такава, каквато е.

Ставрови настояват общината да извади стъклената будка от общата концесия, защото тя е реален образ на едно любимо за русенци място. Те организират подписка и събират 100 човека, които заявяват подкрепата си за запазване на съоръжението. Въпреки това, ако до 7 март терена не бъде освободен, от Общината ще премахнат репликата.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари