Ладуване оживя в Ценово

0

По инициатива на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово още един народен обичай възкръсна за нов живот.

Този път в инициативата се включиха възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ и самодейци от местното читалище. В навечерието на Гергьовден хората с посребрели коси пресъздадоха обичая Ладуване.

По стародавна традиция жените извършват  поредното тайнство и свещенодействие при настъпването на пролетта и възраждането на земята за нов живот, което е свързано с колективно надпяване на пръстени. В котел с изворна вода момите слагат пръстени или гривни, като всяко бижу е привързано към цветна китка. Съдът се покрива с червена кърпа и се оставя да пренощува под цъфнал божур. На следващата сутрин момите в празнични премени се събират, за да разберат каква ще е изгората им, какъв семеен живот ги очаква. Обичаят по принцип може да се извърши четири пъти в годината – на Коледа, Лазаровден, Гергьовден и Еньовден.

В зависимост от празника водата в котела носи своето име – василевска, цветна, неносна и мълчана.

„Избрахме да възстановим обичая преди Гергьовден, защото през това време на годината природните сили са с най-голям положителен заряд. Момите се обръщат към Лада – богинята на любовта и съпружеския живот, в очакване какъв жених ще почука на прага и ще поиска ръката и какъв ще е предстоящият семеен живот“, разказва председателят на ПК „Млади сърца“ Румяна Иванова. По инициатива на членовете на клуба празникът беше свързан и с Европейския ден за солидарност на поколенията.

Пресъздаването на обичая се проведе в обичаната от жителите на Ценово местност Бог баир. Тук е изграден 18-метров кръст и параклис, които са своеобразни закрилници на жителите на населеното място. Народната традиция оживя като млади и стари се пренесоха години назад във времето. Характерно за тази етнографска област е, че участниците се закичват с крушови клонки, които символизират плодородието. За да наблюдават ритуала по наричането на пръстените, дойдоха много жители и гости на населеното място. Сред тях бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на общинската пенсионерска организация Любен Атанасов.

Под напева „Ой Ладо, Ладо – момиче младо“ започна ваденото на пръстените и гадаенето. За всяко от момичетата беше подготвена изненада – очакваше ги умна, добра, работлива, заможна и сговорчива изгора. Хор от осемнадесет жени допълваше предсказанията. В края на ритуала главната гадателка поръси за здраве, доброта в семействата и плодородна година всички участници във възстановката. Тя отправи пожелание догодина отново да си спомнят за един от позабравените ритуали. Местната поетеса Пенка Попова прочете едно от най-новите си стихотворения, посветени на обичая Ладуване.

„Народната традиция отново оживя пред погледите не само на участниците, но и на зрителите. С ентусиасти, които се стремят да предадат с най-малки подробности на по-младите поколения българския бит и душевност, народът ни ще продължи да оцелява“, сподели с подчертано задоволство кметът на общината д-р Петър Петров. Той награди всички участници с екскурзия до Велики Преслав.  П

о стара българска традиция празникът завърши с кръшно хора, на което се хванаха повечето от присъстващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари