Лаборант от Русе: Антигенните тестове дават спорни резултати

12
Случва се бързият тест да даде отрицателен резултат, а да се окаже, че пациентът всъщност е заразен с Ковид-19
Случва се бързият тест да даде отрицателен резултат, а да се окаже, че пациентът всъщност е заразен с Ковид-19 Видео: Bulgaria ON AIR

Болници отчитат проблеми с антигенните тестове. Лекари сигнализират, че тестовете от последните доставки на здравното министерство са ненадеждни и в близо 40% от случаите дават спорни резултати

Гюнай Мутафов работи в лабораторията на Онкологичния център в Русе. Казва, че най-честият проблем при бързите тестове е свързан с индикатора за положителен тест, предава Bulgaria ON AIR

"Не заема цялата широчина на лентата, трудно се оцветява, контрастът е много слаб, има допълнително оцветяване на тест лентата около индикатора за положителен тест", обясни той.

Случва се и бързият тест да даде отрицателен резултат, а да се окаже, че пациентът всъщност е заразен с Ковид-19.

"Тези са най-опасните, които след това се оказва, че пациентите са минали през всички кабинети и могат да заразят и персонала и другите болни, които са с намален имунитет и става верижна реакция", допълни Мутафов.

Сред основните критерии при избора на тест са той да бъде одобрен от ЕС и СЗО, както и да има добра чувствителност и специфичност.

"Да бъде с необходимите консумативи в набора, който получаваме. Освен съответните буферни плочки, ние държим в теста да има и контроли“, заяви специалистът по микробиология д-р Йолета Гарванска.

Контроли има и в тестовете, предоставени от министерството. Те отговарят и на останалите изисквания. Неточен резултат може да се получи и вследствие на неправилно взимане на материал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари