L'Opinion: Франция няма място в НАТО, а Русия е по-надежден партньор от САЩ

0
Френски политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО
Френски политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО Снимка: Reuters

Френски политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО

Франция ще може да постигне по-сериозни резултати по отношение на контрола на ядрените оръжия, ако си сътрудничи с Москва, а не с Вашингтон, тъй като американците се интересуват само със собствените си интереси, убеден е Жан-Люк Меланшон, известен френски политик и лидер на партията „Непокорна Франция“.

В интервю за изданието L'Opinon, Меланшон заяви, че Париж няма „нищо общо" и с НАТО, тъй като Алиансът се занимава главно с подкрепата на американската икономика, без да помага на Франция да защити суверенитета си, предаде агенция Фокус.

Русия е надежден партньор, но САЩ не са. Те не са подписали практически нито едно споразумение, от което да сме се интересували, и това се отнася не само за военната сфера. И спрете да повтаряте мантрата за общи ценности със Северна Америка! Ние не застъпваме същите принципи. На първо място САЩ защитават правото си да правят каквото си искат. Тази държава воюва 222 години от своята 244-годишна история. Това е една от малкото държави, отнела на съседката си - Мексико - повече от половината от територията".

Както подчерта френският политик, Париж няма алтернативи в областта на ядрените оръжия, освен курс на сдържане: въпреки факта, че Договорът за забрана на ядрените оръжия, одобрен от Общото събрание на ООН, е, по мнение на Меланшон, изключително привлекателно споразумение за Франция, тя не трябва да се разоръжава на първо място. Това трябва да направят страните с най-големи арсенали – т.е. САЩ и Русия. Те обаче не предлагат никакви дипломатически инициативи за разоръжаване. Нещо повече, в момента светът е в още по-опасна ситуация, отколкото дори по време на Студената война, когато поне имаше дискусия относно споразуменията за контрол на оръжията - в края на краищата, поради изтеглянето на Вашингтон от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег, много страни отново започнаха да изграждат своите арсенали, добави Меланшон.

Според политика ядреното възпиране може да загуби своя „незаменим" характер за Франция, само ако космическите оръжия в близко бъдеще отменят възможността за използване на междуконтинентални ракети, тъй като страната е в състояние да изведе в орбита „толкова" спътници, колкото иска, то тогава ще може да създаде отбранителна система, която напълно защитава нейната територия. Доскоро милитаризацията на космическото пространство беше забранена, но САЩ промениха това, придобивайки космически сили - и френският президент Еманюел Макрон, без дори да постави този въпрос за обсъждане от депутатите, създаде подобно военно командване, припомни лидерът на „Непокорна Франция". Както подчерта Меланшон, въпреки факта, че Франция продължава да се противопоставя на милитаризацията на космическото пространство, много държави - включително Китай, САЩ и Индия - вече разполагат със средства за унищожаване на сателити в орбита и поради това Париж трябва да декларира, че че си запазва правото да „демилитаризира космоса със сила“, ако е необходимо.

„Що се отнася до националната отбрана, според мен не трябва да има ограничения. Суверенитетът на Франция е пълен, абсолютен и не подлежи на обсъждане. Ако нямаме такива средства, вече няма да бъдем независима държава, което означава, че нашите хора няма да имат суверенитет. Това е нашата доктрина“, цитира L'Opinion думите на Меланшон.

В интервюто си френският политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО.

„Няма какво да правим там! Първо, тъй като това е ненадежден съюз - не можете със сигурност да знаете какво са задължени съюзниците, тъй като чл. 5 (от Хартата на НАТО) дава свобода на всяка страна да избира степента на участие по свое усмотрение. Втората точка: съюзът се състои от хора, които могат да се окажат противници или врагове; доскоро подобни хипотези се смятаха за нелепи, но, както видяхме с примера на Турция, в тях няма нищо нелепо. Турция направи два изключително агресивни демарша срещу френската армия - първо, бомбардира военна база в Сирия, където бяха разположени нашите специални части, и второ, предприе агресивни стъпки срещу френски кораб край бреговете на Либия. Третият момент: войските в Средиземно море се командват от американците и те изобщо няма да споделят тези отговорности с никого. Има, разбира се, френски генерал, отговарящ за „стратегическите изследвания“, към който САЩ нямат връзка. Но от гледна точка на конкретни и съществени неща, ние не представляваме нищо в НАТО, обясни лидерът на „Непокорна Франция“.

Според Меланшон прагът, определен в НАТО за военни разходи от най-малко 2% от БВП на страната, по същество е просто „кредитна линия за американците“, предназначена да подпомага американската икономика. В същото време, както отбеляза политикът, за да запази независимостта си, Франция трябва да осигури собствена защита, което означава, че трябва да произвежда самостоятелно необходимите оръжия, без да разчита на вноса от страните-членки на НАТО.

Както Меланшон призна в интервю за L'Opinion, той също се застъпва за връщането на военната повинност - въпреки че не всички негови съпартийци са съгласни с тази позиция.

„Трябва да изхождаме от това, което по същество е проектът, и това е данък под формата на време, отделено за обслужване на родината. Днес по отношение на отбраната просто нямаме нужда от 700 000 млади хора, които да бъдат постоянно мобилизирани. Решението на президента Жак Ширак (да отмени повинността през 1996 г.) може да бъде разбрано, то имаше своя собствена логика, въпреки че аз се обявих против него. И все пак според мен все още ни е необходима система за пасивна и въоръжена национална отбрана“, цитира го изданието. Според Меланшон наборниците, наред с други неща, ще могат да изпълняват задачи на правоприлагането, което ще помогне да се промени отношението на гражданите към полицията и да се намали честотата на расизъм и насилие в нейните редици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари