Франция ще подкрепи присъединяването на Украйна към НАТО

0
Този френски ход има за цел да увеличи натиска върху Русия
Този френски ход има за цел да увеличи натиска върху Русия Снимка: Володимир Зеленський / Facebook

Този френски ход има за цел да увеличи натиска върху Русия

По време на заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец е била разгледана възможността Киев да се присъедини към НАТО - стъпка, която досега беше отхвърляна от Париж, Берлин и Вашингтон, но беше подкрепена от централноевропейските страни като Полша и балтийските държави.

Този френски ход има за цел да увеличи натиска върху Русия в момент, когато украинската контраофанзива среща трудности. Това съобщава вестник "Монд", предаде БГНЕС. Отстояване на перспективата за присъединяване на Украйна към Атлантическия пакт с цел да се повлияе на конфликта и да се направи опит да се доведат Москва и Киев на масата за преговори. Това е подходът, който сега Франция предпочита в деликатните дискусии между съюзниците на Украйна в навечерието на годишната среща на върха на НАТО, насрочена за 11 и 12 юли във Вилнюс, столицата на Литва.

По наша информация на последното заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец, на 12 юни, е била разгледана възможността за присъединяване на Украйна към НАТО - вариант, който сега се разглежда в Париж като самостоятелна гаранция за сигурност, тъй като може да възпре Русия да продължи войната или, ако конфликтът приключи, да предотврати по-нататъшна агресия. Намекът за тази перспектива би могъл мимоходом да убеди украинския президент Володимир Зеленски да започне преговори, когато прецени, че моментът е подходящ, в зависимост от резултатите от контраофанзивата.

Макар и тактически, този ход е истинско преобръщане за Франция. По този начин Париж се доближава до позициите, защитавани от страните от Централна Европа, повечето от които, на първо място Полша и балтийските държави, са неуморни защитници на присъединяването на Украйна към НАТО. "Френската позиция сега е по-близо до тази на Полша, отколкото до тази на Германия", потвърждава чуждестранен дипломат.

През 2008 г. на срещата на върха в Букурещ френският президент Никола Саркози, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, блокираха всякаква перспектива за бързото присъединяване на Украйна към НАТО, противно на съвета на Съединените щати, които по това време се застъпваха за нейното интегриране. Според двамата европейски лидери това беше начин да се успокои Русия.

Еманюел Макрон се придържаше към тази линия дълго време, както преди, така и след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.: "Влизането на Украйна в НАТО ще бъде възприето от Русия като нещо конфронтационно. Не можете да си го представите с такава Русия", заяви държавният глава пред "Монд" през декември 2022 г.

За Франция очевидно не стои въпросът да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО в разгара на война - перспектива, от която Съединените щати и Германия се страхуват преди всичко, тъй като тя може да доведе до активиране на клаузата за взаимопомощ на организацията (член 5) и да вкара Запада в конфликт. Френски военен източник потвърждава: "За един войник присъединяването на страна във война към НАТО е все едно да отиде на война. Нещо повече, президентът на САЩ Джо Байдън отново повтори този уикенд, че към молбата на Украйна не може да се проявява специално отношение."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    До 2
    Ти твоето изми ли го и сложи ли вазелин да ти влиза заедно от херо мустафа и ВАСЛИН! Боклук усраински!
  • 6
    3
    Sтанко
    Европата и краварите всячески искат за заличат територията наричана у-крайна
  • -6
    2
    До 1
    Измий си дупето,да не е от там..
  • 15
    1
    впечатлен
    На снимката еиждам как един бабоеб награждава един смахнат запъртък с ясно изразен серен аромат.И от единият и другият мирише на говна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари