КЗК започва проверки за завишени цени на храните

0
Ще се извършва предварително проучване по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители
Ще се извършва предварително проучване по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители

Ще се извършва предварително проучване по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва предварително проучване на цените на храните, съобщава Комисията, предаде БТА.

Предварителното проучване на този пазар се прави по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци.

КЗК проучва за евентуално извършени нарушения по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и глава Седма „б“ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК; нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти) при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни продукти за крайните потребители.

КЗК изисква информация и доказателства както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни (включително мляко и млечни продукти) и техни сдружения.

След постъпване и анализ на изисканите данни и доказателства, КЗК следва да прецени по отношение на кои търговци на дребно (вкл. търговски вериги) са налице основания за образуване на производство по собствена инициатива за установяване на нарушения на ЗЗК, които могат да засегнат конкуренцията, да увредят интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти, което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност, пише в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    Да ви наеба майката проклета. Прекупвачите избиха милиони те сега ще проверявали. Нито ще проверят нито работа ще свършат нито щените ще се свият. И да не говорим само за манджата, да орежат малко тикви и при строителните материали. Там също се вихри кошмар. Една дебела троен стъклопакет дограма 1800 лева. не познават парите тези отрепки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари