КЗК глоби българска фирма за продажба на имитация на LEGO

0
Става въпрос за конструктори с марка BELA, на които „Мар 2000“ е вносител, но ги и продава на стоков базар Илиянци
Става въпрос за конструктори с марка BELA, на които „Мар 2000“ е вносител, но ги и продава на стоков базар Илиянци

Става въпрос за конструктори с марка BELA, на които „Мар 2000“ е вносител, но ги и продава на стоков базар Илиянци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби българска компания "Мар 2000" ЕООД за продажба на конструктори имитация на популярната марка LEGO. Регулаторът е наложил имуществена санкция в размер на 52 640 лв., която се равнява на 4 на сто от оборота на българската компания за 2020 г., съобщиха от комисията.

Искането за разглеждане на случая е предявеното от самата компания Lego System, която твърди, че са извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на "Мар 2000" ЕООД. Комисията приема, че внасянето и разпространяването от страна на "Мар 2000" ЕООД на конструктори, които са с почти идентичен външен вид на наложените на пазара конструктори Lego, е поведение в разрез с добросъвестната търговска практика, показва тенденциозност и целенасоченост в действията на ответното дружество и засяга интересите на конкурентите.

Става въпрос за конструктори с марка BELA, на които „Мар 2000“ е вносител, но отделно има и търговски обект за продажба на дребно на стоков базар Илиянци в София.

Lego System открива общо 80 продукта (конструктори с марката BELA) с външен вид, който изцяло копира външния вид на конструктори LEGO. Искателят счита, че имитацията е във всеки един аспект – цветови решения, форми, разположение на фигури, големина на шрифт и минифигурки, герои, сюжети, и т.н. Уточнява се също така, че имитацията не е само върху опаковката, но и продължава при отваряне на продукта. Идентично като при конструкторите LEGO, конструкторите с марката BELA, внасяни от “Мар 2000” ЕООД, съдържат малки пликчета, в които са поставени съответните мини части.

Според Lego System всички конструктори с марка BELA използват именно такива минифигурки и съответно самото предлагане на тези конструктори е форма на забранена имитация според Закона за защита на конкуренцията.

Подателят на искането смята, че единствената съществена разлика, която се открива върху опаковките за всеки един от имитиращите продукти, е в изписването на търговската марка BELA.

Същевременно, с оглед на цялостния външен вид на конструкторите BELA и пълната идентичност с LEGO конструкторите, тази разлика, според искателя, е пренебрежима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Николай
    Прведлагам да забраним всички конструктори, защото се сглобяват като легото.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари