Квантовият двигател ще направи петрола минало

4
Прототип на квантовия двигател е 5000 пъти по-ефективен от ракетния, което позволява да се говори за научна революция
Прототип на квантовия двигател е 5000 пъти по-ефективен от ракетния, което позволява да се говори за научна революция

Руският учен Владимир Леонтиев разказва неща, които на мнозина ще се сторят фантастични. Едно от тях е, че прототип на квантовия двигател е 5000 пъти по-ефективен от ракетния, което позволява да се говори за научна революция.

Интервюто на Александър Петров за руското издание km.ru разкрива тайните на квантовия двигател и невероятните възможности, които би могъл да предостави за развитието на науката.

Владимир Семенович, във вашия блог са публикувани видео материали на изпитания от 2009 година на апарат с квантов двигател (КД). Апаратът се придвижва хоризонтално благодарение на вътрешни сили. Опонентите ви твърдят, че успехът се крие в триенето на лагерите на колелата и в условия на безтегловност той няма да работи?

- За да се преборя със съществуващия скептицизъм, за всичките тези години усъвършенствах квантовия двигател и направих апарат с вертикално излитане. През юни 2014 година бяха проведени първите успешни наземни изпитания. При маса на апарата 54 кг, импулсът на вертикалната тяга беше между 500-700 кгс (килограм-сила) при потребяема електрическа мощност 1 кВт. Апаратът излита вертикално с ускорение 10…12g. С тези изпитания доказахме, че гравитацията е покорена експериментално, потвърждавайки теория за Суперобединението.

Можете ли да направите сравнителна характеристика между квантовия двигател и съвременния ракетен двигател?

- Съвременният ракетен двигател (РД) с 1 кВт мощност създава тяга от 1 Нютон (0,1 кгс). Опитният образец на квантовия двигател (КД) на образец от 2014 година с 1 кВт мощност създава тяга от 5000 Нютона (500 кгс) в импулс.

Разбира се, в непрекъснат режим характеристиките на тяга на КД намаляват, но в импулсен режим КД е 500 пъти по-ефективен от РД. Това се обяснява с факта, че за разлика от РД, КД не нагрява атмосферата и Космоса с продукти от изгарянето на горивото. КД се захранва с електрическа енергия.

Но това е революция в производството на двигатели. Как ще се отрази тя на космическия отрасъл?

- Днес РД на космическите апарати са достигнали техническия си предел. За 50 години временният импулс на работата им е увеличен с 220 секунди, едва два пъти до 450 секунди. Импулсът на работа на КД е не стотици секунди, а години. Ракета с РД с маса 100 тона в най-добрия случай носи 5 тона (5%) полезен товар. Апарат с КД от 100 тона ще има КД с реактор 10 тона, т.е. полезният товар ще бъде 90 тона, което е 900% срещу 5% при РД.

Какви ще бъдат скоростните характеристики на междупланетните космически кораби от ново поколение?

- Максималната скорост на космическия апарат с квантов двигател може да достигне 1000 км/с срещу 18 км/с при ракетата. Но най-важното е, че имайки продължителен импулс на тягата, апаратът с КД може да се движи с ускорение.

Така полетът до Марс с космически кораб от ново поколение с КД в режим на ускорение ±1g ще продължи едва 42 часа, а до Луната – 3,6 часа. Настъпва нова ера в космическите технологии.

Какъв източник на енергия планирате да ползвате за захранването на КД?

- Най-перспективният източник на енергия е реакторът със студен ядрен синтез СЯС, например по схемата на италианския инженер Андреа Роси, работещ с никел. Енергоотдаването на гориво на същия никел в ядрения цикъл е в милиони пъти по-високо, отколкото в химическото горива, т.е. 1 кг никел в режим на СЯС отделя енергия, колкото при 1 млн. литра бензин. Но в Русия имаме собствени разработки.

Каква е употребата на КД в авиацията?

- Създаването на универсален двигател, който би могъл да работи едновременно в Космоса, атмосферата, на земята и под водата са първостепенна задача на фундаменталната наука.

На тези изисквания отговаря само един двигател – квантовия.

При прехода на гориво от СЯС летателният апарат може да лети години без зареждане. За сметка на увеличаване на скоростта, напр. по направлението Москва-Ню Йорк, времето на полета може да бъде съкратено от 10 часа на 1 час.

Направо фантастика! А какво ще се случи с автомобила?

- Няма никаква фантастика, има фундаментална теория на Суперобединението, която определя физическите основи на новите реактори на СЯС (бел. ред. - студен ядрен синтез) и квантовия двигател, работещ на нови физически принципи.

Днешното ниво на развитие на науката и техниката би се приемало като фантастика преди 100 години, когато авиацията и автомобилите бяха нещо ново. А какво ще бъде след 100 години?

Установяването на КД при автомобилите изначално променят схемата му. Трансмисията вече не е нужна, проходимостта е колосална, колелата не буксуват. Той ще може да преминава 10 млн. км без зареждане.

Автомобилът ще бъде почти вечен – 50-100 години употреба. Ще се появят летящи коли с антигравитационна възглавница, способни да преодоляват водни прегради във въздуха.

Но компаниите, чийто бизнес е свързан с бензина и нефта, няма да допуснат това. Пък и 50% от бюджета на Русия преди санкциите се пълнеше за сметка на износа на газ и нефт?

- Това не е точно така. Всичко, което сега върви и лети е от миналия век. Повярвайте, ще дойде време, когато компаниите ще се състезават да произвеждат нови автомобили, летателни апарати и реактори. Това са правилата на успешния бизнес и те са много сурови. Който закъснее, той ще се разори.

Русия няма друг път за развитие, освен пътя към научно-техническия прогрес. Икономика на Русия, базирана на износа на суровини, се оказа уязвима от политиката на санкции на Запада и това не беше тайна. Сега ние трябва да сме благодарни на Запада, че събуди Русия. Трябват ни 2-3 години, за да проведем модернизация и с ускорени темпове да обезпечим ръста на икономиката. Дън Сяопин е бил на 74 години, когато започва модернизацията на Китай, Путин е на 62 години.

Вече 20 години работите над теорията на Суперобединението, квантовия двигател и реактора със СЯС. Италианецът Андреа Роси първи пусна реактор с СЯС. САЩ и Китай работят над създаването на КД. Не закъсня ли Русия и какво ѝ пречи да развива нови енергийни и космически технологии?

- Колкото и да е парадоксално основен противник на студения синтез и изследването в областта на антигравитацията е бил и остава ръководството на Руската академия на науката (РАН).

Комисията на РАН по лъженаука бе специален външен проект, когато на фона с борбата с вещерите и екстрасенсите в РАН бяха разгромени всички групи учени-ентусиасти в областта на студения ядрен синтез. За щастие специалистите не се предадоха и продължиха да работят. Що се отнася до реактора на Роси, то при него няма особени тайни и той бе повторен от руския учен Александър Пархомов.

Но ръцете на комисията при РАН срещу лъженауката стигнаха до военните, до Роскосмос. Беше спряна работата в областта на създаването на апарати за изкуствена тяга, а един от пионерите на новото направление в космическото производство на двигатели ген. Валери Меншиков бе пенсиониран. Медиите подеха кампания по дискредитиране на трудовете му. Така бе загубено време и той не успя да участва в модернизацията на квантовия двигател.

Искам да добавя, че при работата над КД няма никакво нарушаване на закона на Нютон. КД създава тяга при взаимодействие с квантовото пространство на времето. Китай и САЩ също работят над създаването на квантов двигател, но техните постижения са по-малко от 1 гр срещу 500 кг при руския КД.

Как стоят нещата с Хигс бозона?

- Както твърдях Хигс, бозонът и неговото търсене е най-голямата антинаучна фалшификация. Обещаха след откриването на Хигс бозона да създадат нова физика и да решат проблемите на квантовата гравитация, но не ги решиха.

Проблемите на квантовата гравитация и изкуственото управление на тягата са успешно решени в теорията на Суперобединението, която представлява новата физика. В основата на теорията на Суперобединението стои откритата от мен през 1996 година кванта пространство-време (квантон). Квантон е нулев недостигащ елемент от Менделеевата таблица, без участието на който не могат да се формират останалите елементи.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари