Кувейт затяга мерките за сигурност в рафинериите си

0
Атаки на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол
Атаки на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол Снимка: БГНЕС

Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, позовавайки се на изявление на вицепремиера на Кувейт Анас ал Салех.

Според Ал Салех, министър-председателят на Кувейт Джабер ал Мубарак ал Хамад ал Сабах е издал заповед военните и силите за сигурност да засилят мерките за сигурност в стратегически важни съоръжения в страната и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия, предаде БГНЕС.

Пожар избухна на 14 септември вечерта в рафинерията Абкайк в източната част на Саудитска Арабия и в рафинерията Хурайс източно от столицата Рияд, собственост на държавната нефтена и газова компания Saudi Aramco. По-късно йеменските бунтовници хусити обявиха, че са атакували с дронове рафинериите. В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атентатът е извършен от йеменските бунтовници и обвини Иран директно в него. Иранското външно министерство отрече твърденията на Помпео, като нарече изявлението „невярно“.

По-късно Саудитска Арабия обяви, че атаките на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол, което възлиза на 5,7 милиона барела дневно. Работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но дата, на която рафинериите ще заработят, не е обявена официално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари