Кушии събраха стотици зрители в Ценово

1

Стотици жители от Ценово и Караманово наблюдаваха кушиите за Тодоровден.

Празникът в долното поречие на Янтра е популярен като Тудорица. На този ден стопаните рано сутринта приготвят животните и излизат на полето, за да посрещнат пролетта.

В продължение на няколко часа местността Бог баир се огласяше от човешка глъч и цвилене на животни. „Желаещите да се включат в празника с всяка година стават повече. Вече неуспорим факт е, че все повече млади хора с голямо желание се включват в състезанията“, сподели организаторът Наско Каралашев. В ездата най-подготвен се оказа Валентин Ангелов, който безапелационно се наложи над конкурентите си. В надбягването с каруци най-бърз беше впрягът на Атанас Георгиев. Най-атрактивна беше надпреварата с магарешки каручки. На първо място излезе Ибрям Асанов, който е на 83 години. Наградата за най-млад участник получи Филип Филипов на 15 години. На всички участници беше осигурен и по един чувал със зърно като храна за животните.

В Караманово празник започна с водосвет за здраве и благоденствие на жителите на населеното място, отслужен от отец Михаил. Сред ездачите най-добре се представи Пламен Минков. Състезателната дистанция най-бързо беше преодоляна от впряга на Янко Миланов. В надпреварата за най-нагизден кон отличието беше отредено за Николай Трифонов. Като най-млад участник беше отличен Теодор Тодоров, който почерпи и за именния си ден. Наградният фонд за състезанията и  в двете села беше осигурен от кмета на община Ценово д-р Петър Петров, който лично връчи отличията на победителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари