Курорт в Турция: QR кодове, еднократни чаршафи и шведска маса зад стъкло

1
На плажовете ще е забранено пушенето и няма да е позволено хавлиените кърпи да се опъват на пясъка
На плажовете ще е забранено пушенето и няма да е позволено хавлиените кърпи да се опъват на пясъка

QR кодове за отваряне на вратите на стаите, еднократни чаршафи и прибори в ресторантите, половин час престой в сауната и фитнеса, разкрива "24 часа"

Ако сте свикнали да почивате на турското крайбрежие, пригответе се за съвсем различни правила за прекарване на ваканцията тази година. Още повече че за разлика от Гърция, която сведе до минимум случаите на COVID-19, Турция все още е силно засегната от заразата и да възкреси международния туризъм е огромно предизвикателство пред нея. Анкара обаче е решила да направи всичко възможно сезонът да не се провали, след като през април секторът е претърпял загуби от 99%.

Повечето известни турски курорти вече са приключили или са на финала на подготовката да посрещат гости в условията на пандемия от коронавирус. Но тази година туристите ще усетят разликата още на входа на летището, пише в. “Милет”.

Според министъра на културата и туризма Мехмет Ерсой на турските летища ще има специално оборудвани центрове за извършване на тестове. Още на терминалите след пристигането ще бъдат тествани всички гости, които не са били проверявани за коронавирус през последните 72 ч. Пристигащите със самолет ще са задължени да носят маски на летищата. Ако някой се окаже с температура над 38 градуса, ще бъде отвеждан в медицински пункт за PCR тест. Сухопътните граници за чужденци вече отвориха на 11 юни, като до 15 юни се изискваше 7-дневна карантина. За британци турските курорти ще се отворят от 15 юли благодарение на споразумение за въздушни мостове.

С пристигането в хотела багажът на туристите ще премине през дезинфекция. Те ще бъдат подробно информирани за правилата, които ще трябва да спазват на местата, където са настанени. На входа на всеки хотел ще има дезинфектанти в безконтактни дозатори. Персоналът на рецепцията ще е разположен зад екрани от стъкло и ще носи маски. Регистрацията ще може да става с помощта на QR-код на смартфона, за да се избегне пряк контакт. В асансьорите на хотелите ще бъдат поставени специални отметки за социална дистанция, а вътре няма да могат да влизат повече от 4-ма души. 

QR кодовете ще се използват и като ключове за стаите, за да не бъдат докосвани дръжките на вратите. В самите стаи управлението на светлината, климатиците и другите електрически устройства също ще може да става през смартфоните. Туристите ще бъдат насърчавани да плащат всичко безконтактно или онлайн.

Леглата ще се застилат с еднократни чаршафи, които ще са непромокаеми. Дистанционното за телевизора и други подобни предмети ще са в еднократни калъфи, които ще се сменят всеки ден. От общите зали на хотелите ще бъдат махнати автоматите за кафе, пакетирани храни и студени напитки, а в спа салоните и фитнес залите ще може да се ходи със записване и да се остава максимум половин час.

Най-трудният за организиране и най-спорен момент в турските хотели се е оказало изхранването на туристите, пишат турските издания. Първо бе съобщено, че се премахва традиционната за местните курорти шведска маса. В крайна сметка гостите няма да бъдат лишени от нея, но това всеки сам да си сервира с лъжици и щипци остава в миналото. Порциите ще бъдат подготвяни от персонал зад стъклени прегради, като клиентите ще посочват какво да им бъде сервирано.

Масите ще бъдат намалени наполовина, а на тях ще могат да сядат от 4 до 8 души максимум. Разстоянието между столовете ще трябва да е поне 60 см.

Почивката край водата също ще е организирана по правилата на социалната дистанция. На плажовете ще е забранено пушенето и няма да е позволено хавлиените кърпи да се опъват на пясъка.

Ето например как е организиран престоят на плажа Коняалтъ в Анталия. Плажната ивица е разделена на оградени с въженца участъци от по 9 кв. м, на които ще могат да се пекат не повече от 3-ма души. Ако семейството надвишава този брой, ще трябва да се раздели. След като туристите си тръгнат, всичко ще бъде дезинфекцирано - чадъри, шезлонги, столове. Следващите туристи ще бъдат пускани след 20 мин. Спасителите ще наблюдават дали се спазва дистанцията. На плажа ще се влиза и излиза от различни места, за да няма струпване на хора.

Всички служители на веригите хотели и ресторанти вече са преминали през специално обучение как да действат при новите условия. Тяхното здравословно състояние постоянно ще бъде контролирано с термокамери и термометри.

По-рано бе съобщено, че през летния сезон хотелите в Турция ще бъдат запълвани само на половина. През април Министерството на туризма в Анкара пусна проекта “Сертификат за здравословен туризъм”, за да осигури спазването на високи стандарти за здраве и хигиена в самолетите, на летищата, в другите транспортни средства, а също в хотелите, кафенетата и ресторантите. Сертифицирането на обектите се прави по 132 критерия.

Списъкът на обектите, получили сертификат или в процес на получаването му, е поместен на страницата на Министерството на туризма. Документите се издават на хотели, ресторанти и кафенета и превозни средства за туристи. Класиралите се ще бъдат маркирани и със специален знак. Периодично ще се правят инспекции за спазването на условията и информацията ще се обновява всеки месец.

Някои експерти по туризъм вече изразиха опасенията си, че е възможно да се отиде в другата крайност и заобиколените от келнери в маски и ръкавици туристи, дошли да търсят почивка и отпускане, да се почувстват като в болница.

Още през април Турция влезе в двустранни преговори със 70 страни, за да ги убеди, че въпреки пандемията тя може да осигури безопасен отдих за чуждестранните туристи. Всичко обаче в голяма степен зависи как ще се развие ситуацията с COVID-19 в страната. По последни данни заразените в Турция наближават 187 хиляди души, а през последните дни се откриват по над 1200 нови случая за денонощие.

Туроператори смятат, че ако това лято 50% от хотелите успеят да отворят врати, това ще е голям успех за бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари