Куриери изнудват потребителите!

9
Мисля, че проблемът е по-сериозен и се отнася до всички куриерски фирми
Мисля, че проблемът е по-сериозен и се отнася до всички куриерски фирми

Русенец е подал сигнал до Комисия за защита на потребителите относно нелоялна практика от страна на куриерските фирми.

Димитър Тодоров се оплаква, че при получаване на пратка куриерските фирми го задължават да се подпише електронно на таблет, а не на хартия. Ако откаже, куриерът също отказва да му даде пратката. 

Вижте какво споделя г-н Тодоров в социалната мрежа"

Здравейте!

Проблемът мисля, че е по-сериозен и се отнася до всички куриерски фирми. Не само до Еконт и Рапидо, но ще започна с тях.

На 21.05.2018 година трябваше куриер на Еконт да ми донесе пратка. Дойде само, че ми вкара в ръцете един таблет да се подпиша на него. Като му казах, че искам на хартия ми каза, че не можело. В тяхната фирма само електронно се подписвало и ако не искам да се подпиша няма да ми даде пратката. Отговорих му, че няма да се подпиша докато не ми донесе хартиен документ и ще си пусна жалба и той си тръгна. След 10тина минути дойде пак и ми носеше документ за подпис и съответно ми остави пратката.

Днес 26ти Май 2018 година пак подобен случай, но с Рапидо. Дава ми в ръцете някакво устройство приличащо на смартфон да се разпиша на него. Казах му същото, че искам на хартия да се подпиша. Отговори ми, че само така мога да се разпиша както правели в DHL и ако не искам няма да ми даде пратката. Аз му отговорих: добре, ще си пусна жалба. Попита ме дали отказвам да си получа пратката. Отговорих му, че не отказвам да я получа, а отказвам да поставя електронен подпис и че той няма право да ме задължава така с изнудване ако не се подпиша, че нямало да ми даде пратката. Тръгна си с думите, че ще пита в офиса и евентуално понеделник на 28ми Май 2018 година ще се върне да ми я донесе.

Майка ми в Русе имаше същият проблем със Спиди.

Моля КЗП да направи проверка на всички куриерски фирми. Не е редно така да изнудват потребителите си и да ги задължават да се подписват само и единствено в електронен формат. И като ми запишат биометричните данни след това как по-точно ще докажа, че не съм се подписвал върху друг документ? Да не говорим сега с новият ЕС закон записването на електронният ми подпис без мое съгласие е много силно нарушение на личните ми данни и права, което няма просто как да знам дали ще се ползва по предназначение или не. А те ме поставят пред свършен факт: или да се подпиша или няма да си получа пратката. Не ми дават право на избор как да се подпиша, за да получат евентуално моето съгласие за електронен формат.

Считам, че е нередно да дават на клиентите си директно електронно устройство с думите да се подпишат, без да им предоставят възможност за избор дали искат на хартиен носител или в електронен формат да си положат подписът.

А да им казват: "ако не се подпишеш няма да ти дадем пратката" и лишават човек от конституционната му свобода да избира на какъв носител да се подпише е чисто изнудване и се наказва от законът с лишаване от свобода до пет години.

Между другото същото го правят и мобилните оператори. Аз и майка ми отиваме да си преподпишем договорите и те по същият начин правят електронен договор и ти дават електронна писалка да се подпишеш. Аз поисках на хартия и след дълги обяснения как не можело в крайна сметка ми принтираха договор и можеше. Ето как майка ми се подписа електронно на нейният си договор, а аз на моя на хартия. За един може за друг не! Те не дават избор изобщо! Дори напротив, казват че не може докато не направи човек скандал!

Моля КЗП да обърне сериозно внимание на тези електронни подписи които се събират от всеки срещнат без да се дава възможност на клиента да избере.

Заблуждават клиента, че не може по друг начин, не ми казват, че може, опитват се да го принудят да си сложи попдписа електронно, за да запишат биометричните му данни и след това какво? Да подписват от негово име договори без да може той да докаже, че не го е направил ли? Дори в момента да не е това идеята нищо не ми гарантира, че няма да се злоупотреби в бъдеще. Факт е, че не им харесва и започват да лъжат и заплашват, когато поискам да се подпиша на хартиен носител. Защо толкова много напират за електронни подписи?

Моля за генерално становище от КЗП по въпросът!

Поздрави,
Димитър Тодоров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари