Кунчев: Дали и какво ще бъде отворено на 21 декември зависи от спазването на мерките

0
За струпването на хора по опашки пред магазините, Кунчев каза, че не може да разбере защо няма един представител там на РЗИ, който да глобява
За струпването на хора по опашки пред магазините, Кунчев каза, че не може да разбере защо няма един представител там на РЗИ, който да глобява Снимка: БГНЕС

"Няма как да предвидим коя ваксина кога ще дойде и в какви количества. Фазите за ваксиниране са направени, за да се знае кои групи са приоритетни"

 Това каза пред бТВ главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

"Имаме готовност за ваксините. Всяко РЗИ ще има фризер, който ще може да пази ваксината. Един фризер мисля, че е около 20 000-30 000 лева. В момента разполагаме с два много големи фризера, които са толкова големи, че могат да обхванат цялото количество от 125 000 ваксини първоначално", отбеляза Кунчев.

Попитан за това дали трябва да се ваксинират преболедували от коронавирус, Кунчев отговори, че зависи от отдалечеността на момента, в който сме изкарали вируса. "Ако сме преболедували преди 2-3 седмици няма нужда, но не знаем докога ще сме защитени. Ваксината играе ролята на допълнителен тласък на имунитета. Но ако някой реши и си направи тест за антитела и има такива, и реши да не се ваксинира, няма да се ваксинира, добави Кунчев. Ако се ваксинирате в инкубационния период и след това се разболеете, естествено е, че ще кажете: ето аз се ваксинирах, но се разболях", поясни Кунчев.

"Не знаем колко време ще ни защитава ваксината, това не е ясно", добави Кунчев. "Избор ще има, когато дойдат по-големи количества ваксини, дотогава никой не може да гарантира каква ваксина ще излезе на пазара", посочи още Кунчев.

"България не е най-тъмната част от Европа по заболели. При нас само Габрово и Кюстендил са оцветени в тъмния цвят, тоест с най-много случаи. Ако този лек спад продължи ако спрем да ходим да пазаруваме в едни магазини за много красиви коледни неща, този спад ще продължи рязко", подчерта още Кунчев.

За струпването на хора по опашки пред магазините, Кунчев каза, че не може да разбере защо няма един представител там на РЗИ, който да глобява.

Дали и какво ще бъде отворено на 21 декември зависи от това мерките дали се спазват и резултатите от това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук