Културен обмен между Русе и Елванген

0

Зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева и главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска бяха сред официалните гости на тържествата за 24 май в град Елванген, Германия. Те се срещнаха на официална вечеря с кмета на града Карл Хилзенберг, който пожела културния обмен между Русе и Елванген да продължи да се развива.

Традицията да се честват "Методиеви дни" в град Елванген, порвинция Баден Вюртемберг е от 1970  година. Тогавашният кмет на града Карл Вюър е подрепил идета на българската общност в Щутгард, в град Елванген да бъде поставен барелеф на свети Методий. Кръщава се и площад на негово име. Основание за това дава историческото сведение, че свети Методий е бил заточен в манастира в град Елванген по време на процеса срещу него през 870-873 година. Затова, вече 45 години български емигранти от различни краища на Германия - основно от Мюнхен, Щутгард, Дортмунд, Дюселдорф, Улм, Берлин се събират в град Елванген, за да отбележат заедно празника на славянската писменост и култура. Тържествата започват с благодарствен мобелен в католическата катедрала Свети Витус", където богослужението се води от православни свещеници. След това пред издигнатия със средства на родолюбиви българи параклис на името на Методий присъстващите на тържествата пеят химна Върви народе, възродени. Официалната церемония с привествените слова и поднасянето на венците е пред барелефа на свети Метойдий.

Тази година в рамките на Методиевите дни, в сградата на кметството беше открита изложба "Русе - гордостта на недалечното минало", която представи акции, ценни книжа, стопански и и исторически документи от развитието на Русе след Освобождението. Документите са от личната колекция на доктор Дитер Хес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари