Куба опустява! Бягат най-вече младите

0
Те тръгват с риск за живота си към САЩ - не издържат вече в родината
Те тръгват с риск за живота си към САЩ - не издържат вече в родината Снимка: Coast Guard

Те тръгват с риск за живота си към САЩ - не издържат вече в родната Куба, напусната само за година от 200 000 души. Никой не успява да ги спре, а най-тревожното за островната държава е, че бягат предимно най-младите

Мечтата на десетима кубинци за нов живот в САЩ завърши трагично, след като салът, с който се бяха отправили към американските брегове потъна. Това не е единичен случай - вече от месеци съобщенията за удавени кубински бежанци стават все повече. При сблъсък между лодка с бежанци и плавателен съд на бреговата охрана на Куба неотдавна отново загинаха хора. Властите в Куба твърдят, че става дума за инцидент, пише Дойче Веле.

В периода от първи октомври 2021-а година до 30-и септември 2022-а само на границата със САЩ са регистрирани 224 607 кубински мигранти. През април 2022-а година броят им бе достигнал месечен рекорд - 35 092, по данни на Митническата и гранична служба (CBP). Не може да се определи с точност колко хора от Куба все още са на път за САЩ някъде в Латинска Америка или са се установили първо в Мексико, Централна Америка или други страни.

Напускат най-вече младите

За кубинското общество масовото бягство от страната е сериозен проблем, при това напускат най-вече младите хора. Това е допълнителен удар върху националната икономика, която и без това е в сериозна криза. "Забелязваме, че има много родители, които изпращат синовете и дъщерите си в чужбина, за да не бъде застрашено бъдещето им", казва Хавиер Ларондо от неправителствената организация "Защитници на затворниците".

Поради масовата емиграция само през миналата година Куба е загубила около два-три процента от населението си, като по-голямата част от избягалите са хора в трудоспособна възраст.

Вълната от бягства започна след социалните протести през юли 2021-а година, когато въпреки забраната хиляди хора в Куба излязоха на демонстрации срещу репресиите в страната, за демокрация и сваляне на еднопартийната система и срещу кризата с доставките. Вследствие бяха арестувани много журналисти, художници, активисти и интелектуалци.

САЩ връщат хората обратно

Според властите в Куба вина за кризата в снабдяването има американското търговско ембарго, наложено на островната държава. Не всички кубинци обаче вярват на това обяснение. Голямата част от организаторите на протестите от 2021-а година решиха да напуснат страната, защото демонстрациите не доведоха до никаква значима промяна, обяснява ZDF.

Американските власти реагират на нарастващия брой мигранти от Куба с масови депортации. Почти всяка седмица кубински бежанци се връщат в родината си, макар да има сведения, че там ги очакват репресии. Тази практика се критикува все по-често от правозащитните организации.

"Америка не може да продължи да бъде пристан на свободата, ако излагаме на риск онези, които бягат от преследване и насилие", коментира Мария Елвира Салазар, членка на Камарата на представителите от Републиканската партия с кубински корени. Въпреки че партията, която Салазар представлява, в действителност се застъпва за твърда миграционна политика и повече депортации, тя критикува действията на властите.

Неотдавна в интернет бяха публикувани и лични данни на кубински бежанци. Затова и Салазар призовава за забрана на депортациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари