КТ "Подкрепа" иска 1000 лева минимална заплата

2
Заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската
Заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската Снимка: БГНЕС

За хиляда лева миминална заплата ще настояват от КТ "Подкрепа" при обсъжданията на бюджета за догодина.

Ваня Григорова - икономически съветник от синдиката, се аргументира, че така тя ще отговаря на производителността на труда. Правителството предвижда минимналното възнаграждение през 2020 да стане 610 лева вместо досегашните 560 лева.

"Ние винаги искаме по-висока минимална работна заплата, тъй като дори според европейските сравнения, заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската. Тоест у нас трябва да има драстично нарастване на заплатите, за да можем да достигнем само производителноста на труда", коментира Григорова, цитирана от БНР.

От синдиката предлагат и въвеждане на минимални работни заплати по браншове, но при запазване и на минималното възнаграждение на национално ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари