КС допусна за разглеждане питането на Иван Гешев

0
Конституционният съд ще се произнесе правилно ли е главен прокурор да се освобождава от ВСС с 13 гласа
Конституционният съд ще се произнесе правилно ли е главен прокурор да се освобождава от ВСС с 13 гласа Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще се произнесе правилно ли е главен прокурор да се освобождава от ВСС с 13 гласа

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на бившия главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), информира БТА.

Определението е прието единодушно с 10 гласа. Докладчик по делото е съдия Красимир Влахов.

Според Гешев въвеждането на съдебен контрол за голяма част от отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде независим арбитър и да осигури равенство на страните и състезателност в съдебния процес. Също така Гешев смята, че разпоредбите на НПК, с които се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор, не са съобразени със становищата и препоръките на Венецианската комисия, с основни принципи на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, който вече два пъти се е произнасял относно отговорността на главния прокурор.

С измененията в Закона за съдебната власт се въвежда различен ред, по който Пленумът на ВСС да избира и да освобождава председателите на ВКС и ВАС, и на главния прокурор - за тях с мнозинство от 17 гласа, а за главния прокурор - с 13 гласа. Такава неравнопоставеност е недопустима за всяка правова държава, смята Иван Гешев.

Преди дни министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че ВСС ще бъде длъжен да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари