Кризата удари круизите по река Дунав

2
Круизите с групи от САЩ, Канада, Австралия и Великобритания са изцяло отменени
Круизите с групи от САЩ, Канада, Австралия и Великобритания са изцяло отменени

Сезонът започва едва сега, четири месеца по-късно от обичайното

Кризата засегна и круизния туризъм по река Дунав. Заради пандемията от коронавирус сезонът започва едва сега, четири месеца по-късно от обичайното. Две трети от заявените пътувания са отменени, а до момента на брега са акостирали само четири кораба.

Пандемията от коронавирус принуди туроператорите да отложат на няколко пъти старта на сезона. Вместо през пролетта, първите чужди туристи в Русе пристигнаха през юли, предава Русе Медиа.

„За съжаление не можахме да стартираме през март, както беше планирано, а едва сега през юли. Налагаше се редица пъти да сторнираме круизи, агенции и компании да отказват кораби, подложени под натиска и ограничението, което се въведе в световен мащаб“, казва директорът на „Дунав турс хотелс“ Росен Осенов.

От четирите кораба, акостирали в Русе до момента, само един пристигна със съдействието на български туроператор – пасажерът „Виста стар“. Той бе запълнен наполовина заради мерките за сигурност. Пътуващите с него 131 германски туристи обаче не се притесняват. Те направиха традиционната обиколка на Русе, разделени на няколко групи, разгледаха забележителностите и направиха шопинг в магазините за сувенири. Някои от чужденците са идвали и друг път в града, но сега им прави впечатление, че има много малко туристи за разлика от преди.

Дали този кораб ще бъде последван от други засега е трудно да се кажа, коментират туроператорите. Причината е в увеличения брой на заразени у нас, което поставя България в рисковата зона.

„Имаме проблеми с вкарването на България в различни по цветове списъци, което прави почти невъзможно посрещането на такива хубави круизни кораби, на чужденци, каквито сме свикнали да виждаме всяка година. Ние сме готови да ги посрещнем и се надявам да дойдат още кораби“, казва Росен Осенов.

Засега по реката пътуват само европейски туристи. Круизите с групи от САЩ, Канада, Австралия и Великобритания са изцяло отменени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук