Криза за работна ръка по Черноморието

1
Хотелиери наемат хора на работа и без никакво образование
Хотелиери наемат хора на работа и без никакво образование

Хотелиери наемат хора на работа и без никакво образование

Търсят се хора със специфично образование и без никакво по българското Черноморие. Това лято ще ни посрещат и обслужват много чужденци. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначаването като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист.

Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година, предава bTV.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеж.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят , нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в този хотел са румънци, унгарци, украинци и турци. Високият процент на работниците от Турция по българските курорти тази година, хотелиерите обясняват така:

„След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма - това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните квалифицирани училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари