Криза и на аналоговия свят: Хартията струва повече от всякога

0
Повишаването на цената на хартията оказва влияние и върху малко очакван сектор - цените на храните, където стикерите и етикетите наскоро са поскъпнали с 20 процента
Повишаването на цената на хартията оказва влияние и върху малко очакван сектор - цените на храните, където стикерите и етикетите наскоро са поскъпнали с 20 процента Снимка: БГНЕС / Архив

Капацитетът на производство се е свил, а цената на отпадъчната хартия се е повишила със 75% от началото на годината

Какви ефекти оказва липсата на чипове върху производството на превозни средства, които сега съдържат все повече и повече електроника, вече е болезнено ясно. Но сега заплашително се развива нова тенденция - дефицит в аналоговия свят, който не може без хартията. А една последица от недостига е покачването на цените на вестникарската хартия и хартията за печат на книги, пише Инвестор.бг

Производителите на хартия, които успяха лесно да сменят производството си, промениха продуктовата си гама от хартия към картон, когато на пазара се поръчваха по-малко реклами в пандемията, а вестниците станаха по-тънки. И сега са изправени пред дилемата, че липсва т. нар. отпадъчна хартия, която е необходима за производството на вестникарска хартия. В момента отпадъчната хартия струва около 200 евро на тон, което е повече от всякога. От началото на годината цената се е повишила със 75 процента, предава DPA. Освен това много производители в Европа са преустановили дейността си през последните години.

От 2016 г. капацитетът се е свил с общо 8,2 млн. тона. Само шведският хартиен гигант Stora Enso извади от пазара във Финландия капацитет от над един милион тона хартия без наличие на дървесина през 2020 г. и планира да затвори други фабрики или да премине в близко бъдеще към производство на картонени кутии. Във времена на бум на онлайн търговията картонените кутии са считани за безопасен бизнес, защото всеки закупен онлайн продукт изисква опаковка на продукта и опаковка за доставката. А преминаването от производство на рециклирана хартия към рециклиран картон вече е широко разпространена тенденция.

Намаляването на размера на вестниците по време на кризата с пандемията, когато затварянето на сектора за търговия на дребно доведе до драстичен спад в обема на рекламата, предизвика и изтегляне от пазара на фабрики за вестникарска хартия, които не могат да преминат към производство на картонени кутии. В случая на вестници, рекламни листовки и книги се наблюдаваше и преминаването към дигитални безхартиени публикации, като например специфични за магазина приложения. Но всеки, който иска да запази хаптичното усещане от прелистването на страниците, ще трябва да бръкне по-дълбоко в джоба си.

Търсенето на целулоза в Китай нараства

Дефицитът на отпадъчна хартия трудно може да бъде елиминиран в моменти, когато тя е необходима като най-важна суровина за печатната хартия, тъй като в началото на пандемията, когато продажбите на хартия бяха в застой, се събираше и по-малко отпадъчна хартия.

Друг проблем е, че последиците от пандемията в Китай бяха преодолени много по-бързо, отколкото в много индустриализирани страни и така сега Китай пресушава пазара за целулоза. Най-големият световен пазар на растежа днес предпочита пресни влакна пред регенерираната хартия и просто покрива увеличените си вътрешни нужди и изсмуква световния пазар, тъй като плаща по-високи цени за суровините, от които се нуждае. При целулозата, произведена извън Европа, има друг проблем - с недостига на контейнери. Цените на транспортните контейнери също се покачват рязко. Говори се за четирикратно увеличение в рамките на една година.

Повишаването на цената на хартията оказва влияние и върху малко очакван сектор - цените на храните, където стикерите и етикетите наскоро са поскъпнали с 20 процента. В дългосрочен план това не може да се компенсира с икономии от суровините за храна и в даден момент клиентът ще разбере кога етикетът е по-ценен от съдържанието.

Успехът на онлайн търговията пък стимулира търсенето на опаковки. Хартиената и особено картонената промишленост работят с пълен капацитет. Навсякъде се говори за пълни списъци с поръчки. Освен това от години има структурна промяна и в двете области. Обемът на производство на графична хартия е намалял с 40% до 6 млн. тона от 2010 г., докато картонените опаковки са се увеличили с 20% до 20 млн. тона днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари