Крият данните за замърсяването във Варненското езеро

0
Че има теч на фекални води и замърсяване на водата в езерото е ясно, но подобен подход и укриване на информация за обществено значимо замърсяване, няма как да не подхранва съмненията, че то не е никак малко
Че има теч на фекални води и замърсяване на водата в езерото е ясно, но подобен подход и укриване на информация за обществено значимо замърсяване, няма как да не подхранва съмненията, че то не е никак малко Снимка: Moreto.net

Двадесет дни след втората авария на фекалния тръбопровод и последвалия разлив на отходни води във Варненското езеро и десет дни след като бяха взети проби, все още не са изнесени публично числови данни за количеството на причиненото замърсяването

Вместо това екоминистърът съобщи, че показателите са завишени, но не оповести цифри, алармира Moreto.net . От РЗИ - Варна пък определиха морските води по микробиологични показатели на плаж „Аспарухово“ и плаж „Южен“ във Варна, отстоящи на повече от 3 км от аварията, с добро качество, но случайно или не, пропуснаха да уточнят, че съгласно наредбата качеството може да бъде и отлично, а също така пропуснаха да предостави и количествени данни от направените проби.4

Официално запитване от страна на Moreto.net към РЗИ - Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ - Варна за предоставяне на конкретни числови резултати от направените проби на водата остават вече дни наред без отговор.

Анализ на Moreto.net на качествените, но не и количествени резултати, изнесени от Здравната инспекция във Варна, показа, че измерените стойности на ешерихия коли и на чревни ентероколити на плаж „Аспарухово“ и плаж „Южен“, са с пъти по-високи от тези, които са измервани многократно през летния сезон на миналата година, когато отходните води се пречистваха механично и бяха заустени.

Че има теч на фекални води и замърсяване на водата в езерото е ясно, но подобен подход и укриване на информация за обществено значимо замърсяване, няма как да не подхранва съмненията, че то не е никак малко.

Съмнения за укриване на информация и евентуално по-сериозно замърсяване подхранват и предходните действия на институциите по случая.

Веднъж, че аварията бе оповестена пред обществеността 10 дни след като се случи, и то след запитване от страна на медиите.

Втори път, че от ВиК - Варна, чиито дебитометри в пречиствателните станции са регистрирали аварията, замълчаха на въпрос какви са стойностите и какво е количеството на изтичащите в езерото фекалии и отказаха коментар, тъй като тръбата била все още строителен обект под надзора на Община Варна и не била предадена за експлоатация на водоснабдителното дружество (бел. ред. нищо, че в това време я ползват).

Трето, че от Община Варна, и то 15 дни след аварията, не разполагаха с информация за количеството на изтичащите фекални води в езерото, показващо или вероятен отказ за отговор или тотална незаинтересованост.

И не на последно място, смяната на позицията на екоминистъра на 180 градуса, който твърдеше, че е укрита екокатастрофа, назначи проверка, а на брифинг във Варна заяви, че проблем няма, изтеклите количества отходни води в езерото са незначителни, а институциите са действали адекватно и своевременно. Единствен и то виртуален виновник се оказа шефът на ВиК - Варна Валентин Вълканов, който за разлика от колегата си в Бургас, не присъстваше на брифинга, но пък беше порицан и бе отбелязано, че ако е служител на екоминистъра, щял да бъде уволнен на третата минута.

За капак, в официалния сайт на Община Варна съобщиха, че аварията хем е отстранена, хем работата по отстраняването ѝ продължава, или просто казано "ни рак, ни щука".

Та за финал, трети ден след като министърът обяви, че резултатите от изследванията са готови, те не се предоставят на обществеността нито от Регионалната инспекция по околна среда, нито от Басейнова дирекция.

Ще продължаваме да се съмняваме, нормално е. Докато няма прозрачност - и то своевременна, укриваните данни за количеството на замърсяване, ще миришат повече от изтеклите фекалии във Варненското езеро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари