Критики в Европа: Има ли достатъчно ваксини срещу COVID-19 и правилно ли се разпределят?

0
Центрове за ваксиниране в Германия затвориха поради липса на препарати
Центрове за ваксиниране в Германия затвориха поради липса на препарати

Центрове за ваксиниране в Германия затвориха поради липса на препарати

Започна втората ни година с коронавируса. Година, в която човечеството се чувства по-въоръжено заради ваксините, които вече се движат към страните от цял свят. В политическия спектър на Европа, обаче се чуват гласове, че дистрибуцията не е безпроблемна.

Лидерът на германския християнсоциалистически съюз каза, че „Европейската комисия вероятно е планирала твърде бюрократично - твърде малко от правилните ваксини са поръчани и дебатите за цените продължават твърде дълго.", предава БНТ.

Безпрецедентната масова кампания започна на 27 декември с агитации за ползата от ваксината срещу коронавируса, за да се ваксинират повече хора. Брюксел обяви, че одобреният препарат на "Пфайзер" и "Байонтек" ще бъде разпределен пропорционално между 27-те страни и са осигурени достатъчно дози за цялото население на Евросъюза.

"Ваксинирането ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Когато бъдат ваксинирани достатъчно хора, ще започнем да пътуваме, да се виждаме с приятели и роднини и да празнуваме нормално", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Оказа се, че има и други проблеми. След разнасянето на първите пратки от ваксината, в някои страни специалисти критикуваха бавния старт на кампанията, поради логистични причини.

"Има проблем с доверието и със стратегията. Ние нямаме ваксинационна стратегия. Германците започнаха да подготвят масово ваксиниране още в началото на ноември и виждаме резултата", заяви Филип Жювен, началник спешно отделение на болница в Париж.

В Германия обаче, медии предупредиха, че отделените за страната количества са малко, за да се постигне навреме нужното ниво на ваксиниране. Някои центрове за ваксиниране затвориха поради липса на препарати.

В интервю за авторитетното списание "Шпигел", публикувано на първи януари, съоснователят на германската фирма "Байонтек" Югюр Шахин посочва, че нейната ваксина е одобрена късно в Европа, а Европейската комисия е поръчала твърде малко количество от нея.

Запазени са ваксини на други компании, чиято употреба още не е одобрена. За да се навакса празнината в доставките, "Байонтек" ще изгради нова производствена линия в Германия, но забавянето е факт.

И Финландия е сред страните, разочаровани от бавния старт на ваксинирането. Досега са получени 50 000 дози, при очаквани между 100 и 300 хиляди. В Чехия тепърва започва регистриране на желаещи да се ваксинират, като приоритет имат възрастните и хора от рискови групи.

"От първи февруари ще може да се регистрират всички граждани на страната. Системата ще оценява приоритета според здравословното състояние", заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

Отвъд Ламанша, във Великобритания, ваксинирането с препарата на "Пфеайзер" и "Байонтек" започна още на 8 декември, а от днес вече се прилага и втора одобрена ваксина - на компанията "Астра Зенека".

Премиерът Борис Джонсън се похвали, че вече 1 милион британци са получили първата доза. В същото време експерти критикуваха решението да се удължи четирикратно срокът за повторното ваксиниране, за да се обхванат повече хора.

Недоразумения предизвика и неясна препоръка на здравните власти, от която излиза, че се допускат дози от различни ваксини. На Стария континент се очаква в сряда Европейската агенция по лекарствата да одобри за употреба и ваксината на "Модерна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари