Критик на Лукашенко почина в затвора

0
Беларуският художник Алес Пушкин е излежавал петгодишна присъда
Беларуският художник Алес Пушкин е излежавал петгодишна присъда Снимка: Фейсбук

Беларуският художник Алес Пушкин е излежавал петгодишна присъда

Беларуски художник и критик на президента Александър Лукашенко е починал в затвора, където е излежавал петгодишна присъда, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правозащитници и на съпругата му.

Петдесет и седем годишният Алес Пушкин е починал в затвора в Гродно, Западна Беларус, по неизвестна причина, въпреки че според правозащитния център "Вясна" няма данни да е страдал от заболяване, добави БТА.

Съпругата му Янина Демуч заяви пред АП, че той е починал в интензивно отделение към затвора при неясни обстоятелства.

Беларуските власти не са коментирали случая.

Пушкин беше художник и аниматор, който засягаше политически теми и често критикуваше Лукашенко в творбите си.

Така например Пушкин изрисува фреска в църква в беларуския град Бобр, на която Лукашенко е изобразен в ада, заобиколен от полиция за борба с безредиците.

През 1999 г. Пушкин бе осъден на две години затвор заради акцията "Тор за президента", при която преобърна каруца с тор на входа на президентската канцелария в Минск.

Пушкин беше активен участник в протестите на опозицията. През март 2021 г. той бе арестуван и по-късно получи присъда от пет години затвор за подбуждане на омраза и "оскверняване на държавни символи".

По време на произнасянето на присъдата Пушкин се е съблякъл в знак на протест, заради което бе изпратен в карцер за 13 дни.

По данни на "Вясна" в Беларус има около 1500 политически затворници, сред които е и носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, отбелязва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари