Криптосхемата на Ружа Игнатова се появи в Германия

1
Ружа Игнатова е обвинена в кражба на 1,2 млрд. евро и е в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани лица на света
Ружа Игнатова е обвинена в кражба на 1,2 млрд. евро и е в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани лица на света Снимка: OneCoin.eu

Ружа Игнатова е обвинена в кражба на 1,2 млрд. евро и е в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани лица на света

Пет години след криптосхемата на Ружа Игнатова в Германия се появи същата схема за измама, наричана кибертърговия. За нея разказа главният прокурор на провинция Северен Рейн Вествалия Маркус Хартман пред Нова телевизия.

Според него войната в Украйна е променила киберпрестъпността. “Трудно е да се каже. Бих казал „да”, но е много трудно да покажеш доказателства, защото има голяма тъмна част, която ние като прокурори не виждаме. Компаниите не казват за инциденти при тях, жертви не подават сигнали в полицията. Затова от перспективата на закона е трудно да се каже. Но това, което мога да заявя е, че през последните години киберпрестъпленията станаха по-професионални. Днес вече говорим за престъпление като услуга, което означава, че различни участници се профилират в определени браншове. Което означава, че жертвите се увеличават”, каза Маркус Хартман.

Ерата на криптовалутите и всичко, свързано с тях, стана много благоприятна среда за измами. Напоследък сме свидетели на кибертърговия - хората твърдят, че инвестират в криптовалути, а всъщност получават само пари. Имат фалшиви сайтове и чатове, през които крадат парите за инвеститора, обясни той.

След като през 2017 г. гръмна пирамидата на българката One coin, измамата засегна милиони инвеститори от цял свят. Тя е обвинена в кражба на 1,2 млрд. евро и е в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани лица на света. А преди месеци Германия я обяви за втори път за издирване.

От компанията не казват за инциденти при тях, жертвите не подават сигнали в полицията. Днес вече говорим за престъпление като услуга, което означава, че различни участници се профилират в различни браншове, а жертвите се увеличават, обясни Хартман. Тези престъпления се развиват през последните 5-6 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари