Криминалните герои на 2023 - показни убийства и завръщания

0
Някои от тях ще влязат в т.н. "Студени досиета" и няма да се разбере кой и защо е дал мократа поръчка
Някои от тях ще влязат в т.н. "Студени досиета" и няма да се разбере кой и защо е дал мократа поръчка Снимка: БГНЕС

Някои от тях ще влязат в т.н. "Студени досиета" и няма да се разбере кой и защо е дал мократа поръчка

Показни убийства на българи, свързвани с подземния свят у нас и по света, и завръщания на знакови фигури на българска територия белязаха изминаващата 2023 година. Видимите и невидимите връзки между случващото се в криминалния свят и етажите на властта у нас за БНТ коментира Йово Николов, отговорен редактор на в-к "Капитал".

Убийството на Къро в Кейптаун

"Оказва се, че "Съдбата на Къро е била предопределена, защото поне няколко месеца преди да бъде убит в ЮАР, има конфликти в неговия бизнес и има постъпки за завладяването му. Той започва с ключовото овладяване на Капитан Андреево, след това преминава през неговата фирма "Ауто Мобайл", която е една от най-големите собственици на паркинги в София, дори в България. Между другото, те са приватизирани по времето на Антоан Николов, през 96-та година от групировката ВИС-2 тогава, и се стигна до овладяването на едно от най-големите тържища за плодове и зеленчуци - "Слатина", на което името ѝ беше "Слатина - Къро", коментира Йово Николов, отговорен редактор на вестник "Капитал".

Промени в собствеността и управлението на търговските дружества на Къро са вписани в търговския регистър буквално няколко дни след разстрела му. Това е още едно доказателство, че овладяването на неговия бизнес започва още преди убийството.

Месеци преди убийството на повърхността излизат и проблеми на Каменов с властта. Той задочно е обвинен като подбудител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов.

"Както и фактът, че той беше влязъл в конфликт или под фокуса на тогавашния главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, който го наследи на поста като временно изпълняващ длъжността, показва, че Красимир Каменов е станал неудобен за - да речем - негови конкуренти в бизнеса", смята Йово Николов, отговорен редактор на вестник "Капитал".

Може ли да се търси връзка между и убийството на Красимир Каменов или това са спекулации?

"Това е повод за разсъждение. Ние не знаем какви са фактите, но очевидно, че превръщането на Красимир Каменов - Къро в мишена е било сигнал и за неговите конкуренти, че той вече е слаб. А това в един подземен свят, когато има антагонистични различия, не се прощава", коментира Йово Николов.

Разследването се извършва от властите в ЮАР, които не дават информация нито за възможните мотиви, нито за предполагаемите извършители. Като най-малко вероятна обаче вече се очертава версията, че убийството е заради конфликт между Къро и негови сръбски конкуренти в наркобизнеса.

"Много е възможно убийството на Къро по начина, по който е извършено, да бъде дело или на сръбски, или на руски наемници, или ако щете - и на южноафриканци, почеркът поне показва така.

Има много подобни убийства на българи, които са били замесени в наркотрафика и в други такива криминални дейности в ЮАР. Но не бих казал, че това е водеща следа, според мен. Поне аз така мисля.

Мисля, че Красимир Каменов беше станал достатъчно неудобен тук в България и физическото му ликвидиране е само детайл", казва Йово Николов.

Разстрелът на Алексей Петров

И друг - със сигурност неудобен тук - в България, беше убит. Изненадващо на 16 август в планината над "Драгалевци" куршуми застигат смятания за недосегаем Алексей Петров.

"Алексей Петров е бягаща мишена. От 98-ма година насам има три - четири атентата срещу него. Той беше фигура, която се движеше по ръба на закона и влизаше в най-различни конфликти. И това, което беше характерно за него, е че не отстъпваше от позициите си, тоест - не правеше компромис със своите бизнес-желания за завладяване", смята Йово Николов, отговорен редактор на в-к "Капитал".

Точно заради това е и много трудно да се каже каква е причината за неговото убийство.

"Аз смятам, че убийството е следствие на някакъв сблъсък от миналото. Нямам достатъчно информация, но анализирайки съдбата му, мисля че той е подценил някой забравен конфликт", казва Йово Николов, отговорен редактор на в-к "Капитал".

Най-вероятно и двете убийства ще влязат в т.н. "Студени досиета" и няма да се разбере кой и защо е дал мократа поръчка.

"Хората, към които се извършва този вид насилие - те не са еднозначни в обществото. Те имат много скрит бизнес, който не можем да проследим по годишните им данъчни декларации. И поради тази причина е много трудно да отсеем версиите, които биха били по-правдоподобни. Аз смятам, че и разследващите органи нямат достатъчно информация и достатъчно анализ, за да стигнат до поръчителите, което между другото е характерно за повечето поръчкови убийства в България, да не кажа 99.9%", посочва Йово Николов.

Както Къро, така и Алексей Петров обаче, както задкулисно, така и съвсем явно, са хора, които са имали отношения с различни представители на политическите среди.

"Размитата линия на криминалното и политическото в България - това е един процес, който продължава вече 33 години. Може би Алексей Петров е еманация на този процес, защото той прекрачваше границите на политиката, бизнеса, криминалните елементи, криминалния бизнес - правенето по силов начин на сериозен бизнес и опитите му да влияе върху политически лица и политически процеси.

При Красимир Каменов - Къро той наложи един модел на правене на бизнес, който също преминаваше през политически лица и политически партии. Заставането на ключовото място, като ГКПП "Капитан Андреево", сключването на договори с държавата показва именно тази размита граница между криминалното и политическото, защото политиците позволяват на тези криминални лица да овладяват държавата. И смятам, че един от виновниците за тези процеси е прокуратурата, която не си върши работата", казва Йово Николов, отговорен редактор на в-к "Капитал".

Завръщането на Васил Божков

На 25 август, точно 70 дни след като Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, чийто проблеми с правосъдието започнаха по-малко от месец след като Гешев влезе в кабинета на обвинител номер едно.

"Той - самият Божков го каза, че причината за негово завръщане е, че Гешев вече не е на този пост. Божков е ключов играч в същия този начин на правене на бизнес в България. Цялата му история, ако се започне преди 10 ноември, разбира се, но ключовото е получаването на тези възможности за облагодетелстване - да спестява например данъци в рамките на 770 милиона срещу обещанието да "помага". И информацията, която той обявява, че е плащал на Влади Горанов "данък спокойствие", който той нарича "рекет", но след като му взеха бизнеса, показва, че самият той е част от проблема", посочва Йово Николов, отговорен редактор на в-к "Капитал".

Мистериозната смърт на Ангел Христов в Ресилово

Не стана ясно кога и как се е върнал у нас.

За това, че се разбра, когато семейството му организира неговото погребение. Единствено стана ясно, че единият от двамата братя Галеви е починал от инфаркт.

"При положение, че в България влизат дневно по 1000 нелегални мигранти, не виждам какъв е проблемът за Ангел Христов да влезе в България нелегално. Братя Галеви бяха провинциалният вариант на Алексей Петров. Те имат интересна история - също са бивши барети, били са в един отряд с Алексей Петров. Те се превърнаха в местни феодали, които бяха пряко замесени в политиката", смята Йово Николов.

Както на повърхността, така и под нея между Красимир Каменов, Алексей Петров, Васил Божков и Братя Галеви има много пресечни точки. Но една от тях е особено важна.

Йово Николов: Както се казва - когато имаш тъмно минало, не можеш да се надяваш на светло бъдеще".

- БНТ: Само политическата вишка на сложни политически отношения на тези хора ли е общото или има и нещо друго общо?

Йово Николов: Криминалното минало, също. Криминалното минало и опитите им да влияят на политическите процеси и факта, че държавата позволява подобно нещо да се случи, както и правосъдието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари