Крепостта Червен от "Игра на тронове"

5
Малцина са запознати, че кулата, която е и най-запазената автентична част от цялата цитадела, е използвана като образ в последната серия на петия сезон от касовия фентъзи сериал на НВО "Игра на тронове"
Малцина са запознати, че кулата, която е и най-запазената автентична част от цялата цитадела, е използвана като образ в последната серия на петия сезон от касовия фентъзи сериал на НВО "Игра на тронове"

Тя преживява мощно земетресение и опустошаване от татарски орди само в рамките на 15-ина години през XIII век

Любителите на исторически забележителности в България знаят крепостта Червен като една от задължителните за посещение. Но малцина са запознати, че кулата, която е и най-запазената автентична част от цялата цитадела, е използвана като образ в последната серия на петия сезон от касовия фентъзи сериал на НВО "Игра на тронове", пише СЕГА.

Червен се намира на около 35 км южно от Русе, в рамките на природния парк Русенски Лом. Самата крепост и останките от едноименния средновековен град са обявени от правителството за археологически резерват през 1997 г. От главния път София - Русе трябва да се хване отбивката за Две могили. След това се тръгва за село Иваново, а табелите ясно указват къде е Червен.

Първи сведения

Има различни предположения за произхода на името на крепостта. Приема се, че идва от прилагателното за цвят, но има и версия, че е кръстено от руски заселници на едноименния им град в Галиция, който напуснали през XIII век заради набезите на татарите. Има сведения, че на това място през VI в. сл.Хр. е съществувала голяма ранновизантийска крепост. Тя била част от средния от трите отбранителни пояса, които изгражда император Юстиниан, за да спира варварските нашествия от север. Просъществува обаче едва няколко десетилетия. През периода на Първото българско царство (VII – XI в.) на нейно място се появява малко селище, като от него са намерени и находки от археолозите.

Втори след Царевец

Същинският си разцвет крепостта достига през Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.), най-вече при управлението на царете от династията Тертер. Тя е била родово владение на Георги Тертер. През тези два века дори Червен се счита за втори по значимост духовен и административен център след Царевец. След възстановяването на Българската патриаршия през 1235 г. там е основана и Червенската митрополия. Мястото включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато, външен град и неукрепени околни селища. Крепостта е наричана още Орлово гнездо, като е била опасана от три страни от река Черни Лом. Важността на селището се подчертава и от факта, че там са сечени монети, а това е ясен признак за значението на града. Това е било и ключова спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната.

По-късно разкопките показват, че в най-добрите си години на територията на Червен е имало голям феодален дворец, 16 църкви, множество жилища, работилници, две подземни водоснабдителни съоръжения, улици... Знае се, че там са били развити редица занаяти, които са били предпоставка и за голямо търговско средище - добив и обработване на желязо, златарство, строителство, художествени занаяти и др. В този период, благодарение на естественото укрепление на крепостта, плодородните земя и ключовото местоположение, жителите на Червен рязко се увеличават.

Катаклизми

Историческите сведения сочат, че Червен е бил почти напълно разрушен на два пъти, при това в рамките на 15-ина години през XIII век. Голямо земетресение през 1230 г., което е нанесло големи щети из цяла Източна Европа, е унищожило голяма част от цитаделата, тъй като е било съпроводено и от пожар. Едва възстановена, крепостта отново е била почти срината през пролетта на 1242 г., когато от там преминала оттегляща се татарска армия. През 1277 г. Червен е бил превзет от византийския военачалник Михаил Глава Тарханиот, който бил тръгнал на поход срещу цар Ивайло. Крепостта е окончателно превзета през 1388 г. при османското нашествие, водено тогава от великия везир Али паша. Въпреки че била отново разрушена до голяма степен, важността ѝ като местоположение е осъзната и е била запазена като административен център. Укрепленията са възстановени, поставен е гарнизон, а част от църквите са преустроени в джамии. На мястото на феодалния замък пък е бил изграден мюсюлмански храм. Но жителите предпочели да се преселят към селището, познато от римско време като Сексагинта Приста, по-късно като Русчук, а днес като Русе.

Разкопки и възстановяване

Червен предизвиква интереса на историците и първите археологически разкопки са направени през 1910-1911 г. от проф. Васил Златарски. От 1961 г. започват постоянни разкопки и частична реставрация, продължаващи и днес. Прави впечатление, че крепостната кула от XVI век е почти напълно запазена и именно тя е впечатлила създателите на сериала "Игра на тронове". Не е много известен фактът, че тази кула е използвана като модел при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец. Две от църквите в Червен пък са били митрополийски и впечатляват с пищната си украса. Местните вярвали, че именно вградените в крепостните стени църкви защитават допълнително Червен от враговете.

Впечатлява и болярският дворец, който представлява крепост в крепостта. Той се е състоял от двуетажна жилищна постройка, малка църква и стръмно стълбище, изсечени в скалата. Разполагал е и със самостоятелен подземен водоизточник, за случаи на обсада.

Най-новите изследвания на археолозите разкриват и една от най-големите църкви в крепостта. Тя първоначално е била взета за кулоподобно съоръжение. Но всъщност се оказва църква, при която е приложено необичайно конструктивно решение заради естествената денивелация на терена. Там са открити четири гробни камери и фрагменти от стенописи.

Посещение

Крепостта е исторически обект и е отворен за посещение през цялата седмица. Входът е срещу символична сума, а има и екскурзовод. Билетният център е пред стъпалата, водещи към каменния хълм, като до него има и обособен паркинг. Информация може да се получи също така и в информационния център в село Иваново. Разходката дава възможност на посетителите не само да видят крепостта, многото църкви, но и разкошната гледка към каньона на Черни Лом. Разглеждането на Червен може да се съчетае и с посещение до впечатляващата пещера Орлова чука, която се намира наблизо. Недалеч са и Ивановските скални църкви (включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство), както и единственият действащ скален манастир в България - Басарбовският.

Из крепостта са поставени подробни информационни табели, от които туристите могат да се запознаят с историята на Червен. А и самото място е направено много удобно за разглеждане от посетители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари