Кръвен тест открива рак

0
Тестът разпознава 16 от мутиралите гени, които се появяват при заболяването, както и в 8 протеина, които са свързани с тях
Тестът разпознава 16 от мутиралите гени, които се появяват при заболяването, както и в 8 протеина, които са свързани с тях Снимка: Getty Images

Учени от университета "Джон Хопкинс" са разработили метод, който открива осем от най-често срещаните видове рак. 

Тяхната идея е това да се превърне в годишна профилактика за всички пациенти. 

Самите те признават, че има какво още да се желае по ранното диагностициране на болестта.

Самото изследване представлява кръвен тест. Туморите оставят следи от своето мутирало ДНК в някои от протеините в кръвния поток, пише BBC.

Този тест разпознава 16 от мутиралите гени, които се появяват при заболяването, както и в 8 протеина, които са свързани с тях.

Изследването е проведено сред 1000 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, белите дробове и гърдата, които все още нямат разсейки.

Тестът е открил раковите клетки с точност 70%.

Доктор Кристиан Томасети казва пред BBC "Ранното диагностициране е ключово и резултатите са обнадеждаващи. Мисля, че това може сериозно да повлияе на смъртността, причинена от болестта."

Колкото по-рано е открита болестта, толкова по-голям е шанса да бъде повлияна от лечението. 

Пет от осемте вида рак, които са били "уловени" от теста нямат почти никакви симптоми, докато вече не са в много напреднал стадий.

Откриването на туморите във фаза, в която все още могат да бъдат отстранени оперативно ще даде огромна ефективност на лечението.

Следващата серия с изследване на теста ще се проведе с хора, които все още не са диагностицирани. Това ще покаже истинската ефективност на разработката.

Доктор Герт Атард от Центъра за изследване на рака, Лондон, също приема новината като изключително вълнуваща.

"Изключително съм развълнуван. За нас това е като Светия Граал - кръвен тест да диагностицира рака вместо скенер или биопсия."

Доктор Пол Фароу от университета Кеймбридж казва, че е необходима още работа, за да може тестът да диагностицира рака, когато той не е в толкова напреднала форма. 

"Фактът, че един тест разпознава рака, не означава, че ще бъде полезен за ранните стадии на болестта, когато симптомите не са изявени. Ефективността на проучването в тази област е 40%."

За момента обявената цена на кръвния тест за откриване на рак е 500 долара. 

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари