Красимир Дачев: Български предприемачи започват да изнасят капиталите извън страната

2
Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи
Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи Снимка: БГНЕС

Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи

Реалният бизнес изпитва трудности и очевидно се влошават условията за инвестиране у нас. Дори български предприемачи започват да изнасят капиталите извън страната. Това е констатация и на БНБ. Лошата е, че тази истерия, която се вихри в държавата, в никакъв случай не помага на бизнеса. Това каза председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бизнесът иска устойчивост и спокойствие.

"Истерията е на всички нива, износът започва устойчиво да върви надолу, вносът устойчиво да върви надолу. НСИ отчита много по-малко сгради, въведени в експлоатация, което означава, че това е тенденция. НСИ казва, че икономиката е спряла да расте, с изключение на туризма и ако не е Украйна - ние ще бъдем хептен зле. Страната спасява голяма част от износа", допълни Дачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той пък е отписал ПВУ-то.

"Виждам, че секторът "Дърводобив" се развива равно увеличителна всяка година и ние инвестираме. Обаче от 5 години той тръгва надолу. Няма политическа воля да се управлява процесът. Това е възстановяем ресурс, който 80% принадлежи на държавите и общините, а държавата получава 0,8% от БВП от горите. Има европейски държави, които са с по-малко гори и получават 20% от БВП от горите. Нашите гори се използват за популизъм, за горене, за купуване на гласове", подчерта председателят на БТПП.

Той поясни, че горите не се почистват и не се обработват.

"Не се взимат решения с предвидим край, взимат се решения от днес за утре. Всеки ден се променят решения, свързани с икономиката, с обществото. Виждате, че обществото вече няма търпимост - никой не търпи другия, никой не търпи друго мнение. Девалвация на всички ценности. Очевидно, че се взимат мерки за пияните шофьори, неизбежно, но тази истерия, която започна в парламента, вече е между населението", добави Красимир Дачев.

Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи: "Това е началото на края и е изключително опасна тенденция."

"За да има чужди инвестиции, трябва да има български - от 100% инвестиции в страната чуждестранните са 9-10%, другите са български. Сега идват изборите и някой иска да се направи на красив. Няма предвидимост за предприемачите, няма последователност, много е трудно", възмути се той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Анонимен
    Вие не сте предприемачи, вие сте номенклатура с раздадени предприятия. Лежите на стари лаври, другарю, с окрадени активи от нашите бащи и майки.
  • 3
    6
    нунчо
    Дачев изнасят се само ти още крадеш акациите от горите
  • 4
    5
    РУК за Ръша
    "Червените" олигарси с куфарчетата започнха да пищят на умряло! Кеееееф! Значи всичко се нарежда!
  • 0
    4
    Тото
    Абсолютни глупости. През последните две години България се справя най добре с икономическата криза в сравнение с бившите соц членове на ЕС. Най висок растеж, най ниска инфлация, най висок ръст на доходите. Такива като този създават истерия и после реват... https://www.dw.com/bg/blgarite-edinstvenite-v-es-s-rst-na-realnata-zaplata/a-66121978
  • -10
    3
    Аз си знам
    Че бизнесмените (синчета на партийци а руски мутраци) от край време източват печалби за руската мафия-майка. Защо мислите съществуват бойковци, сикаджии, тимаджии и тем подобни. Те са си навряли ръката в почти всяка стопанска дейност. Имаме 20 милиарда негативен търговски баланс с Русия. Защо мислите България не е мръднала и на йота икономически последните 30 години? Щото ватниците ни пият кръвчицата и докато не им строшим главата, няма оправия
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари