Красен Станчев: Трябва да се премахне отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

0
Не виждам как България може да обложи печалбата на „Лукойл“, тъй като компанията е регистрирана в Швейцария, коментира икономистът
Не виждам как България може да обложи печалбата на „Лукойл“, тъй като компанията е регистрирана в Швейцария, коментира икономистът Снимка: Антон Станков / БГНЕС

Не виждам как България може да обложи печалбата на „Лукойл“, тъй като компанията е регистрирана в Швейцария, коментира икономистът

Директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира пред БНР икономистът Красен Станчев. Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз /ЕС/, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентноспособност на ЕС. Дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев. Той коментира и невъзможността за преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти.

За икономиста не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата /складовата база/ на „Лукойл” от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии:

„Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър.

„Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат”.

Припомняме, че със свой законопроект ГЕРБ предлага „Лукойл” да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво. Законът е за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Подобна е и идеята на служебното правителство. Кабинетът вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и "Лукойл".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари