Красен Станчев: Офшорните зони остават най-добрият инструмент за прикриване на пари

0
Според анализатори 10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони
Според анализатори 10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони Снимка: БГНЕС

Според анализатори 10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони

След разкритията на документите Pandora, финансовите министри на Европейския съюз премахнаха Ангуила, Доминикана и Сейшелските острови от "черния списък" на данъчните убежища на блока. Така офшорните зони, които не сътрудничат на Съюза и чието законодателство противоречи на Брюксел, бяха намалени от досегашните 12 на 9.

Десетилетия преди скандала Pandora правителствата, включително и българското, са ползвали офшорни зони за финансиране на военни режими.

"Българските власти разкриват офшорните зони и начините на прикриване на следите на парите през 60-те години. Тогава български държавни дружества, едното е "Тексим", през купуване на оръжие и продажба след това на оръжие финансират различни приятелски режими", обясни икономистът Красен Станчев, цитиран от Bulgaria ON AIR

А офшорните зони изглежда преначертават и картата на света.

"Например съпротивителното движение в Алжир заради Франция. Ако не бяха тези неща, Алжир щеше още да бъде френска колония", уточни икономистът.

Въпреки решението на Европейския съюз да ревизира юрисдикциите за държавите, които не отговарят на политиката на Брюксел, Британските вирджински острови остават в "черния списък". Именно там е регистрирана една от офшорните компании на Делян Пеевски, според данните изнесени от българския партньор на Международния консорциум от разследващи журналисти. Дестинацията Британски вирджински острови се появява многократно в досиетата Pandora.

"Най-вече, защото са в рамките на европейските закони. Всичко, което е в областта на домейна на британската империя като офшорна зона, се държи много добре. Така както Люксембург, Швейцария, повечето кантони, Кипър. Защитават собствеността, т.е. сделките са прозрачни и има механизъм срещу криминални дейния", заяви Красен Станчев.

Според анализатори 10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони. Според икономиста обаче това не означава, че гражданите на страните, от които са изнесени тези пари, са били ощетени.

"Тези 200 млрд. в страните откъдето те са изнесени, това са по-бедните страни. Те са платени данъци, това не означава, че правителствата на тези страни биха използвали тези данъци най-добре. Най-много пари се изнасят от Китай и Русия. Тогава, когато тези пари бъдат обложени с данък, тези юрисдикции, правителствата на тези две страни да бъдат по-агресивни към своите съседи отколкото при други условия", добави икономистът.

И уточни, че офшорните зони са законови юрисдикции и използването им не е престъпление само по себе си. Така или иначе те остават и най-добрият инструмент за прикриване на пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук