Красен Кралев: Спортните клубове ще получат двойно повече средства през 2021 година

0
Парите ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор, обясни спортният министър
Парите ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор, обясни спортният министър Снимка: БГНЕС

Спортният министър разкри, че бюджета за финансиране на спортните клубове ще бъде увеличен двойно за следващата година.

Спортните клубове ще получат два пъти повече средства от държавата през 2021 година като мярка за справяне с последствията от кризата с коронавируса, съобщи днес спортният министър Красен Кралев, предаде репортер на БГНЕС. За целта бюджетът за клубовете ще бъде увеличен от 6,5 милиона през тази година на 13 милиона лева за следващата, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор.

Днес Кралев бе изслушан от Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, като по време на блицконтрола очерта мерките на ММС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19/ “След обявяването на извънредното положение и въвеждането на забраната за спорт на практика бяха блокирани всички спортни мероприятия и тренировъчния процес. Стратегията ни има няколко фактора, с които да преодолеем последиците от пандемията. Първо поетапно стартиране на спортните дейности в страната, втората част запазване на бюджета на федерациите и пренасочване на средствата, които са спестени от международния календар към тренировъчни дейности, за да могат спортистите бързо да възвърнат спортната си форма. Третата част е планираното увеличение на клубовете за 2021 година”, обясни Кралев.

Спортният министър потвърди новината, в следващите дни ще се разрешат колективните занимания на закрито в спортните зали, включително и за лица под 18 години. “По първата част от стратегията планът вече е изпълнен над 80 процента. Утре ще представим на Министерство на здравеопазването документ, за да могат футболните отбори да започнат контролни срещи от 27 май. Считано от днес има заповед на министър на Ананиев. От 22 май се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без да се разрешава функционирането на прилежащите към спортните зали търговски обекти. На 26 май се разрешават индивидуалните и колективни спортни занимания на открито и закрито за лица под 18 години. Става въпрос само за тренировки, състезания не се разрешават, публика не се допуска. Практически можем да смятаме, че целият ни спорт е рестартирал тренировъчната си дейност. Последната фаза е разрешаването на провеждането на състезания, които предстои да обмисляме в различните спортове как да бъде направена точната формулировка и какви да бъдат противоепидемичните мерки”, каза Кралев.

Не се предвижда намаляване на бюджетите на спортните федерации. Голяма част, около 25 процента са средствата за международен спортен календар. Голяма част от международните състезания са отменени, лично аз се съмнявам, че преди септември или октомври ще могат да се провеждат международни състезания, но средствата, които се спестяват се насочват изцяло към плана за подготовка на спортистите. В момента месечните средства на спортисти, треньори и средствата за наем на спортни обекти се изплащат и са се изплащали през целия период на извънредното положение”, допълни той.

Третата фаза от стратегията ни включва увеличение на средствата, които да бъдат предназначени за финансиране на спортните клубове. Многократно сме обсъждали, че спортните клубове са хронично недофинансирани и за следващата година предвиждаме обемът средства, които в момента се дава за тях от бюджета за 2020 година за 6,5 милиона лева, за 2021 година да бъде увеличен на 13 милиона лева, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които реализира Спортният тотализатор. Като имаме предвид, че тази година голяма част от състезанията не се проведоха, други се отложиха, няма как да се прави точна оценка на състоянието на клубовете, на базата на която те получават средствата, взехме решение за следващата година да се взима предвид същото класиране и точковата система, и точките, които клубовете са получили на базата на състезанията и представянето си през 2019 година. Тоест ако тази година един отбор е получавал 10 хиляди лева за дейност от държавата, следващата ще получи 20 хиляди”, завърши Кралев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари